Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Brak komentarzy

Przepis na idealne pieczywo

Przepis na idealne pieczywo

| On 17, mar 2015

Wyroby piekarnicze znajdują stałe miejsce w naszym jadłospisie niemalże codziennie. Decydujemy się na chleby żytnie, razowe, pszenne, a niekiedy te z dodatkiem suszonych pomidorów oraz aromatycznych ziół. Możliwości jest wiele, więc każdy może znaleźć w takim bogactwie coś da siebie. Nie ukrywajmy jednak faktu – najlepszy chleb to ten upieczony w zaciszu domowej kuchni. Dlatego dziś zdradzimy Wam przepis na idealne pieczywo, a wraz z nim sekret, który sprawi, że domowe wypieki będą zawsze satysfakcjonujące. Zaczynamy!

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej (polecany typ to 750)
  • 300 ml letniej wody bądź mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki morskiej soli
  • niewielka ilość mąki do podsypywania

Rozczyn

W pierwszej kolejności wsyp do małej miseczki pokruszone drożdże. Dodaj do nich ½ łyżeczki cukru, 2 łyżki wody oraz 1 łyżkę mąki. Tak przygotowane składniki na rozczyn dokładnie ze sobą wymieszaj i odstaw na maksymalnie 20 minut.

Przygotowanie

Wsyp przygotowaną wcześniej mąkę do misy miksera, a następnie zrób w niej wgłębienie. Jest to konieczne, by wlać do niej połowę wody (lub mleka), a raz z nią przygotowany wcześniej rozczyn oraz sól. Jeżeli zamiast wody, zdecydujesz się na użycie mleka, to pieczywo będzie bardziej rumiane, zwłaszcza wypiekając bułeczki.

Miksuj wszystkie składniki, a w miarę potrzeby dodawaj resztę wody (bądź mleka) i mąki. Gdy zauważysz, że ciasto będzie gładki i elastyczne, wyjmij je z misy i delikatnie ugnieć, by nadać mu formę kuli. Teraz wystarczy delikatnie posmarować ciasto olejem i przełożyć do miski, by powoli zwiększało swoją objętość. Na koniec uformuj ciasto i włóż do formy do pieczenia.

Piecz chleb w temperaturze 240 stopni C. przez ok 30 minut, bułeczki natomiast ok. 12-15. Jeżeli wykorzystasz funkcję pary podczas pieczenia, uzyskasz efekt chrupiącej skóry.

Napisz komentarz

Projekt i realizacja: pisanczuk.com