Przepis na aromatyczne risotto, czyli ulubione danie iSZPILEK
Martyna | On 22, sty 2019
Grzyby mają wiele zastosowań w kuchni, a jednym z nich jest pachnące lasem risotto, które dzisiaj podkręcimy kremowym serem. Jeżeli jeszcze macie wątpliwości, dlaczego dziś warto sięgnąć po ten przepis musicie wiedzieć dwie rzeczy – risotto łączy w sobie dwie cechy: niesamowity smak oraz łatwość przyrządzenia. A przy okazji to ukochane danie iSZPILEK. Serio! Dobre risotto totalnie kradnie moje serce 🙂
Risotto króluje w kuchni włoskiej, jednak coraz częściej gości w naszych domach – zwłaszcza w tych zimnych miesiącach. Jesień czy zima to odpowiednia pora na przyrządzenie tego rozgrzewającego i pożywnego dania, które w rzeczywistości nie jest trudne w przygotowaniu. Podstawą dobrego risotto jest oczywiście ryż, a w zasadzie jego konsystencja. Warto pamiętać, iż głównym sekretem jest duszenie ryżu w bulionie, a nie gotowanie. Dzięki temu uzyskamy idealną miękkość ryżu. Ciekawym elementem tej potrawy może być ser kremowy (np. Hochland), który połączy danie w aromatyczną całość, podkreśli jego pyszny smak i nada mu kremowej konsystencji.
Risotto z leśnymi grzybami
Składniki:
- 200 g ryżu arborio
- 2 szalotki
- kilka leśnych grzybów (podgrzybków, prawdziwków, kurek)
- 2 łyżki masła
- ok. 1 litra dobrego warzywnego bulionu
- 3 trójkąty z borowikami z krążka serów kremowych Hochland
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do przybrania
Sposób przygotowania:
Szalotki drobno posiekać, grzyby pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać ryż i ponownie podsmażyć. Następnie zalać chochelką bulionu, gotować na małym ogniu, aż odparuje i dodać kolejną. Czynność powtarzać, aż ryż zmięknie, a przy ostatniej porcji bulionu dodać ser Hochland i roztopić, aby powstał kremowy sos. Doprawić solą i pieprzem. Risotto podawać z posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Napisz komentarz