Kremowa zupa jarzynowa – najlepszy przepis na jesień!
Martyna | On 25, wrz 2020
Jesień rozgościła się u nas na dobre. Widoczna nie tylko w kalendarzu, ale również za oknem. Dlatego już czas, aby zawitała także w Waszej kuchni! Wypróbujcie przepis na zupę jarzynową z blanszowanymi brokułami, kalafiorem i marchewką. W tym przepisie również wykorzystamy śmietankowy serek. Dzięki niemu zupa zyska idealnie kremową konsystencję!
Nic nie rozgrzewa lepiej, w czasie chłodniejszych dni, niż gorąca zupa. Z dodatkiem sezonowych warzyw będzie sycącym posiłkiem dla każdego! Na warzywnych straganach bez problemu znajdziemy dorodne brokuły, kalafiory, selery i pietruszkę. A więc nie ma na co czekać, korzystajmy ze smaków jesieni. Warzywa wystarczy ugotować, zmiksować i nasza zupa-krem jest właściwie gotowa. Jednak najważniejszym składnikiem jest serek kremowy (np. Hochland), dzięki któremu zupa zyska kremową gładkość i wyrazisty smak. To doskonały patent na zagęszczenie każdej zupy!
Kremowa zupa jarzynowa z blanszowanymi warzywami
Składniki:
- 2 bloczki serka kremowego, np. Hochland
- 1 biała cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 kalafior
- 1 duży seler
- 2 pietruszki
- 1 ziemniak
- 1,5 l bulionu warzywnego
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- świeżo zmielona gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- brokuł, kalafior (tylko różyczki)
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone warzywa, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy z wyjątkiem gałki muszkatołowej i gotujemy pod przykryciem 40 minut. Wyławiamy ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy gałkę, serek kremowy śmietankowy i miksujemy na gładki krem. Brokuł, kalafior oraz marchewkę blanszujemy na oliwie. Krem z białych warzyw podajemy z blanszowanymi warzywami oraz posypujemy pietruszką. Smacznego!
Napisz komentarz