Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Brak komentarzy

Zupy krem z białych warzyw - smaczne 3 przepisy!

Zupy krem z białych warzyw – smaczne 3 przepisy!

| On 04, Lut 2017

Rozgrzewająca, szybka w przygotowaniu i po prostu pyszna – zupa krem to doskonały pomysł na obiad o każdej porze roku. Białe warzywa są świetnym dodatkiem nie tylko do pieczonych mięs i sałatek. Warto wyjść o krok dalej i wykorzystać ich potencjał w kremowych zupach. Poznajcie trzy smaczne przepisy, w których główną rolę gra prosta zupa krem z białych warzyw. A dodatki? Na pewno Was zaskoczą!

Przepis na krem chrzanowy z jabłkiem

Chrzan to nie tylko dodatek do wielkanocnego żurku z kiełbasą czy ćwikły. Doskonałe sprawdzi się w przygotowaniu zupy.

Składniki

  • 4 średnie ziemniaki 
  • 1 seler
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 2 korzenie pietruszki
  • sól, cukier i gałka muszkatołowa
  • 150 g serka mascarpone
  • 1 czubata łyżka chrzanu
  • 2 łyżki masła
  • bulion warzywny
  • 1 szklanka tłustego mleka

Sposób przygotowania

Warzywa umyj, obierz i pokrój na sporą kostkę, natomiast pora i cebulę w grube plastry. Następnie rozpuść w garnku 2 łyżki zimnego masła. Wrzuć cebulę z porem i przesmażaj przez kilka minut. Stopniowo dodawaj pozostałe warzywa. Dolej 1,2 l bulionu warzywnego oraz szklankę tłustego mleka i gotuj pod przykryciem do momentu, aż jarzyny będą miękkie. Dopraw solą i cukrem. Zmiksuj dokładając 150 g serka mascarpone i czubatą łyżkę śmietankowego chrzanu. Zetrzyj odrobinę gałki muszkatołowej. Podawaj z posypanym czerwonym jabłkiem pokrojonym na zapałki.

Krem czosnkowy z groszkiem ptysiowym

Szukasz doskonałego sposobu na rozgrzanie organizmu, a jednocześnie pragniesz wzmocnić swoją odporność w sezonie grypowym? Postaw na krem czosnkowy!

Składniki

  • 3 pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • pół selera
  • pół kalafiora
  • por (biała część)
  • 2 łyżki masła
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 l ciepłej wody
  • sól i cukier
  • 100 g sera topionego
  • 2 żółtka
  • 100 ml śmietanki
  • groszek ptysiowy

Przygotowanie

Do wysokiej patelni dodaj 2 łyżki zimnego masła. Przygotowane 6 ząbków czosnku przeciśnij przez praskę oraz wrzuć na tłuszcz. Po 2 minutach dodaj pokrojoną mieszankę białych warzyw – pietruszki, ziemniaków, selera, kalafiora, pora. Następnie zalej całość litrem ciepłej, przegotowanej wody. Dodaj płaską łyżeczkę soli oraz cukru. Gotuj całość do miękkości warzyw przez około 15 – 20 minut. Potem przełóż do wysokiego naczynia i miksuj na krem, dodając 100 g serka topionego śmietankowego. W niewielkiej misce rozmieszaj 2 żółtka wraz ze 100 ml słodkiej śmietanki. Na koniec zagotuj zupę i ciągle miksując dodaj śmietanę z żółtkami. Podawaj z groszkiem ptysiowym.

Krem kalafiorowy z piklowanym łososiem

A gdyby tak połączyć kalafior z łososiem? Spróbujcie takiej kombinacji w prostej zupie krem – na pewno Wam zasmakuje!

Składniki

  • 80 g wędzonego łososia
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, cukier, gorczyca, gałka muszkatołowa 
  • 4 łyżki octu
  • 100 g topionego serka 
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 1 szklanka mleka
  • niewielki kalafior
  • 1 mała cebula
  • koperek do posypania

Sposób przygotowania

Kalafior podziel na niewielkie różyczki i ugotuj na warzywnym wywarze. W międzyczasie posiekaj cebulkę w drobną kostkę i podsmaż na łyżce oleju. Kalafior odcedź, ale nie wylewaj wody, w którym się gotował.

Następnie roztop masło w garnku, dodaj mleko, 250 ml wywaru i cebulkę. Całość zagotuj, dołóż kalafior i zmiksuj ze 100 g topionego serka śmietankowego. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Teraz czas na łososia – pokrój rybę w cienkie paski i przełóż do miski z 2 marchewkami zestruganymi na cieniutkie kawałki. W rondelki zagotuj 4 łyżki octu z 2 łyżkami wody, 1 łyżką oliwy i 1 łyżeczką cukru. Dodaj 2 ziarenka gorczycy, dopraw solą i ciepłym wywarem zalej łososia z warzywami.

Po nałożeniu zupy na talerz, udekoruj marchewkami, łososiem i posyp koperkiem.

Smacznego!

Napisz komentarz

Projekt i realizacja: pisanczuk.com