Zupa chrzanowa z serem kremowym - sprawdzony przepis!
Martyna | On 19, Kwi 2019
Chrzan to nieodłączny dodatek tradycyjnych dań wielkanocnych, mięs, domowych wędlin czy sałatek. Jego prawdziwą moc warto odkryć również w bardzo oryginalnej odsłonie. Zupa chrzanowa z kremowym serkiem śmietankowym to wyjątkowa, świąteczna inspiracja – idealna, by skorzystać z niej już w te Święta!
Aksamitna kremowa zupa chrzanowa z jajkami i chrupiącymi grzankami to znakomita alternatywna dla tradycyjnego żurku lub propozycja pierwszego dania podczas świątecznego obiadu. Przygotujesz ją szybko – po trzech kwadransach kuchnię wypełni zniewalający aromat chrzanu, świeżego tymianku i serowych nut! Wystarczy dodać serka kremowego, by zupa chrzanowa nabrała jedwabistej gładkości i kremowej delikatności, która wspaniale zrównoważy pikantny i wyrazisty smak chrzanu.
Efektowna prezentacja na stole i wielkanocne, chrzanowo-serowe nuty… zainspiruj się mocą naturalnych składników i w te Święta przyrządź zupę chrzanową, która wspaniale łączy kulinarne tradycje z nowoczesnością!
Krem chrzanowy z serkiem śmietankowym w bloczku
Składniki:
- 4 łyżki masła
- 10 cm świeżego korzenia chrzanu
- 2 białe cebule
- 800 g ziemniaków
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 selera
- 1 bloczek serka kremowego (np. Hochland)
- świeży tymianek
- 6 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych
- kilka kromek żytniego chleba
- oliwa truflowa do polania
- opcjonalnie kiełki do podania
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Przygotowanie:
Na połowie masła podsmażamy cebulę pokrojoną uprzednio w kostkę. Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, pietruszkę i seler. Podsmażamy chwilę i zalewamy 1,5 litra wody, a następnie solimy. Kiedy wywar się zagotuje dodajemy do niego świeżo starty chrzan. Przykrywamy i gotujemy około 30 minut. Dodajemy serek śmietankowy i miksujemy zupę na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na pozostałym maśle na patelni podsmażamy żytni chleb pokrojony w kostkę do czasu, kiedy się zarumieni. Krem chrzanowy podajemy z grzankami, polany oliwą truflową, z jajkiem przepiórczym, tymiankiem i opcjonalnie kiełkami.
Smacznego!
Napisz komentarz