Zdrowa fit-przekąska - sprawdzony przepis!
Martyna | On 12, mar 2019
Zdrowe przekąski przygotowane we własnym domu z miejsca detronizują te gotowe do kupienia w sklepach. Szczególnie, że to w domowej kuchni mamy pełną kontrolę nad składem naszych przekąsek. Przekonaj się, że wystarczy naprawdę niewiele – czasu i składników, aby przygotować coś super-pysznego i super-zdrowego.
Czy wiesz, że aż 90% Polaków przyznaje się do podjadania pomiędzy zalecanymi 5 posiłkami? Ale, ale… spokojnie! Podjadanie nie zawsze jest grzechem, który przynosi nam jedynie nadprogramowe kilogramy. Pod warunkiem, że puste kalorie zastąpisz wartościowymi produktami. Zgadzamy się, że przygotowanie zdrowych przekąsek wymaga chęci i zapału, ale walory odżywcze przysmaków przyrządzonych samodzielnie rekompensują włożoną w nie pracę. Sprawdź ten sprawdzony przepis!
Naturalnie zdrowa – bakaliowa fit przekąska
Składniki:
- 150 g daktyli suszonych
- 60 g suszonych jagód goji
- 50 g pestek dyni
- 50 g łuskanego słonecznika
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g wiórek kokosowych
- 3 łyżki naturalnego kakao
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Daktyle suszone zalej wrzątkiem na ok. 15 – 30 min. Wszystkie składniki połącz i dokładnie zblenduj na gładką masę. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie obtocz w wiórkach kokosowych lub np. pokruszonych orzechach. Bakaliowe kulki wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Wszystkie składniki bakaliowych kulek można dowolnie modyfikować, łącząc pestki dyni i słonecznik łuskany z ulubionymi orzechami np. laskowymi, włoskimi czy nerkowca – wszystkie dostępne są w bogatej ofercie bakalii HELIO.
Smacznego!
Napisz komentarz