Zapiekane bataty – orientalna przekąska w wersji vege
Martyna | On 11, Kwi 2019
Wiosną nie tylko otaczająca nas rzeczywistość nabiera intensywnych barw. Również w naszym menu w tym sezonie pojawia się coraz więcej pełnych aromatu dań z kolorowymi warzywami. Zapiekane bataty w orientalnej odsłonie, to szybka, sycąca i bardzo efektowna propozycja, która sprawdzi się zarówno na oryginalne śniadanie w wersji vege, jak i na wiosenne spotkania ze znajomymi!
A gdyby tak zamiast klasycznych burgerów wyczarować zapiekane bataty z warzywami i orientalnymi przyprawami? Na taką kulinarną podróż na pewno każdy z przyjemnością wykupi bilet! Zwłaszcza, że bataty warto poznać nie tylko w formie frytek. Sprawdzą się także w formie bardzo oryginalnej przekąski. W połączeniu z idealnie ciągnącym się, wyrazistym serem tworzy niebanalną kompozycję smaków, którą można cieszyć się o każdej porze – podczas śniadania, w ramach kreatywnego lunchu czy podwieczorku, a także na wiosennych przyjęciach i spotkaniach ze znajomymi.
Zapiekane bataty z warzywami i serem
Składniki:
- 2 duże, podłużne bataty (ok. 1 kg)
- 300 g ugotowanej ciecierzycy
- 4 plastry sera (np. Hochland Burger&Toast)
- 100 g jarmużu
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- szczypta soli
- szczypiorek do podania
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Bataty myjemy i rozkrawamy na pół. Układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy 1 łyżką oliwy z oliwek, solimy do smaku i pieczemy około 40 minut. Jarmuż rwiemy na mniejsze części, paprykę kroimy w kostkę i razem z ciecierzycą obtaczamy w przyprawach i pozostałej oliwie. Wyjmujemy bataty, każdą połówkę lekko spłaszczamy i układamy na nich po plastrze sera, po czym układamy na połowie blaszki, a na drugiej rozsypujemy ciecierzycę z jarmużem i papryką. Pieczemy 10-15 minut w 200 °C.
Bataty z serem podajemy z ciecierzycą, jarmużem oraz papryką. Opcjonalnie można posypać szczypiorkiem.
Smacznego!
Napisz komentarz