Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Brak komentarzy

Wiosenna sałatka z botwinką i kremowym serem - sprawdzony przepis!

Wiosenna sałatka z botwinką i kremowym serem – sprawdzony przepis!

| On 08, Maj 2018

Wraz z piękną pogodą apetyczne zmiany zachodzą również w menu, w którym zaczynają pojawiać się pierwsze nowalijki, a na talerzach coraz częściej goszczą sałatki. To właśnie teraz z największą przyjemnością sięgamy po świeże warzywa, a pikniki i grille z pewnością będą doskonałą okazją do wykorzystania wiosennych specjałów. Lekka sałatka z botwinką i serem to bardzo prosty i szybki pomysł na przekąskę, kolację lub dodatek do potraw grillowych. Jej przygotowanie zajmuje krótką chwilę, podobnie jak konsumpcja – z talerza znika bardzo szybko.

Za oknami piękna pogoda, przyroda rozkwita, a co za tym idzie – przyszedł czas na wiosenne warzywa. Aurę wiosennych smaków przenieśmy więc na nasze talerze, wykorzystując odrobinę kulinarnej kreatywności i oryginalne składniki.

Niezależnie od tego, czy zaplanujemy rodzinny obiad, piknik ze znajomymi, garden party bądź grill, warto na ten czas zaplanować lekkie i efektowne przekąski. Sałatka z botwinki z truskawkami, serem kremowym oraz kiełkami to intrygujące połączenie smaków! Nowalijki i kiełki warzyw doskonale podkreślają wiosenny klimat, truskawki dodadzą słodyczy, a kremowy ser będzie wyrazistym i aksamitnym akcentem pośród chrupiących warzyw oraz prażonego słonecznika. Ta oryginalna i aromatyczna sałatka, skropiona świeżym dressingiem, będzie znakomitą przekąską!

Sałatka z botwinki z serem i kiełkami

Składniki:

  • ok. 150 g listków botwinki (jeśli są duże, posiekać)
  • spora garść kiełków (np. buraka, jarmużu, rzodkiewki lub lucerny)
  • 3 łyżki ziaren słonecznika, łuskanych
  • szczypta soli
  • kilka trójkącików sera kremowego (np. Hochland Emmentaler)
  • 3-4 truskawki

Dressing:

  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Słonecznik i sól umieszczamy na suchej patelni, rozgrzanej. Prażymy ok. minuty, często mieszając i uważając, by nie przypalić ziaren. Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski lub półmiska wykładamy umytą i osuszoną botwinkę, kiełki, pokrojone w ćwiartki truskawki i trójkąty (lub mniejsze kawałki) sera kremowego. Dokładnie połączyć składniki dressingu, skropić nimi sałatkę, całość posypać słonecznikiem, podawać od razu.

Smacznego!

Napisz komentarz

Projekt i realizacja: pisanczuk.com