Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Brak komentarzy

Walentynkowa kolacja z krewetkami w roli głównej

Walentynkowa kolacja z krewetkami w roli głównej

| On 14, Lut 2015

Niektórzy twierdzą, że Walentynki to komercyjne święto, lecz pomimo wszystkich uprzedzeń, to również Dzień Miłości. Pokażmy dzisiaj swoje uczucia bardziej. Sprawmy, by ten wieczór był wyjątkowy i romantyczny. A czy jest coś bardziej romantycznego niż przepyszna kolacja na bazie jednego z najlepszych afrodyzjaków? Trudno o równie atrakcyjne zamiennik, dlatego dzisiaj szukamy naszych inspiracji w kuchni. Dziś szczególnie zachęcamy Was do skorzystania z naszego przepisu na krewetki w sosie z pomidorów na bazie z białego wina. Zaczynamy!

Składniki

  • 400 g całych krewetek w pancerzykach
  • 150 ml białego, wytrawnego wina
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 3 duże pomidory
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • posiekana pietruszka do dekoracji
  • świeże pieczywo

Sposób przygotowania

Obierz pomidory ze skórki i pokrój je w kostkę. W niewielkim garnuszku rozgrzej 1 łyżkę oliwy, wrzuć pomidory i dopraw solą oraz pieprzem według własnego uznania. Gotuj przez 10-15 minut do momentu całkowitego wyparowania wody. W ten sposób otrzymasz dość gęsty sos pomidorowy. Odstaw go na chwilę. Na dużej patelni rozgrzej pozostałą oliwę, dodaj czosnek i smaż przez chwilę, aż się zeszkli. Dodaj krewetki (w całości, w pancerzykach), a następnie smaż na dużym ogniu przez 5 minut. Dodaj przygotowany wcześniej sos i białe wino. Gotuj całość na średnim ogniu przez 10 minut. Przełóż krewetki z sosem do miseczek i posyp natką pietruszki. Podawaj gorące wraz z ulubionym pieczywem.

Smaczego!

Napisz komentarz

Projekt i realizacja: pisanczuk.com