Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Brak komentarzy

Sprawdzony przepis na sernik z bezą - zawsze wychodzi pyszny!

Sprawdzony przepis na sernik z bezą – zawsze wychodzi pyszny!

| On 26, Mar 2017

Czy istnieje lepszy sposób na niedzielne popołudnie niż spacer po parku, zakończony kawą i domowym ciastem? Dla iSZPILEK to zdecydowanie najlepsza propozycja, chociaż czasem na przeszkodzie stoi pieczenie słodkości. Na szczęście od niedawna mamy sprawdzony przepis na sernik z bezą, który zawsze wychodzi pyszny! Delikatny puch bezy, kremowy ser i kruchy spód to wyzwanie, lecz pokażemy Wam, że to wcale nie jest takie trudne do osiągnięcia!

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 25 g cukru pudru
  • 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera twarogowego
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 1 żółtka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 350 ml mleka

Składniki na bezę:

  • 5 białek
  • 250 g cukru

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj w mikserze lub posiekaj nożem. Następnie wyłóż na stół i szybko zagnieć na gładkie ciasto. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 20 minut do lodówki. W międzyczasie wysoką blachę (o wymiarach 22 x 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i ułóż na dnie przygotowanej blaszki. Nie zapomnij ponakłuwać masy widelcem. Wstaw do rozgrzanego do 180 st. C. piekarnika i piecz przez kwadrans.

W międzyczasie masło roztop w rondelku. Jajka i żółtko ubij z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj ser twarogowy, budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną, a następnie delikatnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę serową wylej na podpieczony spód. Wstaw raz jeszcze do piekarnika i piecz około 45 minut w temperaturze 180 st. C.

W tym czasie przygotuj masę bezową. Białka ubij mikserem na pianę. Podczas ubijania stopniowo dodawaj cukier. Beza powinna być sztywna i gładka. Na upieczone ciasto wyłóż masę bezową i równomiernie rozprowadź. Jeżeli chcesz zaskoczyć nietypową formą, przy pomocy widelca możesz zrobić na bezie delikatne fale.

W piekarniku zmniejsz temperaturę do 150 st. C. Sernik ponownie włóż do pieca i piecz około 20 minut, czyli do momentu, aż beza lekko się zarumieni. Po tym czasie sernik ostudź w uchylonym piekarniku.

Smacznego!

Napisz komentarz

Projekt i realizacja: pisanczuk.com