Sprawdzony przepis na muffinki z żelkami - takich słodkości nie jadłaś!
Martyna | On 02, maj 2018
W trakcie plenerowych wypadów za miasto zaskocz małych i dużych łasuchów pysznymi… babeczkami z soczyście owocowymi żelkami. Dokładnie tak! Dziś zdradzamy Wam sprawdzony przepis na muffinki z żelkami, którego na pewno jeszcze nie próbowałaś.
Oprócz pysznych kanapek i ulubionych soków, na pikniku nie może zabraknąć kolorowych muffinek nadzianych soczyście owocowymi żelkami. Takie połączenie nie tylko zachwyci małych i dużych smakoszy, ale będzie także okazją do doskonałej zabawy podczas wspólnego przygotowywania pyszności i planowania majówkowej eskapady.
Uwaga – kluczem do dobrych muffinek jest wybór dobrych żelków. Dla przykładu Śmiejżelki Sokki Słodki Sad zawierają aż 25% soków owocowych, a także witaminy: E, B6 i B12, kwas foliowy, niacynę i kwas pantotenowy. W ich składzie nie znajdziemy żadnych konserwantów czy sztucznych barwników.
Przepis na muffinki z żelkami
Składniki:
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki białej oranżady
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 opakowania żelków
- 250 g śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Powoli ucierając, wlewamy połowę oranżady i oleju. Stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia – cały czas ucieramy ciasto na wolnych obrotach miksera. Wlewamy pozostałą oranżadę i olej. Ucieramy, aż całość się połączy. Masę przelewamy do formy na babeczki, wyłożonej papilotkami (mniej więcej do 3/4 wysokości). Pieczemy ok. 20-25 minut w 180° C (góra/dół). Pod koniec czasu sprawdzamy. Jeśli jest suchy, możemy wyjąć muffinki z piekarnika.
W ostudzonych babeczkach wykrawamy środki i wkładamy po 2-3 żelki. Mascarpone, śmietanę i cukier puder ubijamy na sztywny krem. Przekładamy go do rękawa cukierniczego i ozdabiamy babeczki. Na wierzchu każdej układamy żelki.
Smacznego!
Napisz komentarz