Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Brak komentarzy

Sprawdzone przepisy na święta Wielkanocne

Sprawdzone przepisy na święta Wielkanocne

| On 16, Kwi 2019

Nadchodząca Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań przy wiosennie udekorowanym stole, uginającym się od wyśmienitych, świątecznych dań. Gdy wykorzystamy sprawdzone przepisy oraz najwyższej jakości produkty, z pewnością uda nam się wzbudzić kulinarny zachwyt u naszych gości. A tradycja zobowiązuje – na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żuru, białej kiełbasy, wybornych wędlin, pieczeni. Możemy jednak je podać w nieco odmienionej formie, serwując klasyczne potrawy w nowej odsłonie. Jakiej?

Biała kiełbasa – nie tylko do żuru

Biała kiełbasa to bez wątpienia jeden z podstawowych punktów wielkanocnego menu i jednocześnie produkt o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Sprawdzi się w świątecznym żurze. Można ją zapiec w cieście francuskim, z dodatkiem białego sera i duszonej cebuli. Prostym sposobem przyrządzenia białej kiełbasy jest pieczenie w piwie – białą kiełbasę z dodatkiem cebuli, doprawioną szczodrze majerankiem, wystarczy zalać piwem i piec przez ok. 20 minut. W lżejszym wydaniu, białą kiełbasę możemy podać w wiosennej sałatce, komponując ją z mieszanką sałat, groszkiem cukrowym, papryką, mango i chrupiącymi pistacjami. Poniżej wrzucamy dwa przepisy z białą kiełbasą – jeden absolutny klasyk, czyli żurek. Drugi totalna sałatkowa wariacja. Koniecznie sprawdźcie oba!

Tradycyjny żurek z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym na zakwasie

Składniki (8 osób):

  • 1 kg żeberek wędzonych
  • 1 op. kiełbasy białej (np. Sokołów)
  • 1 op. boczku surowego wędzonego (np. Sokołów)
  • 3 ziemniaki
  • jajka przepiórcze
  • 500 ml zakwasu
  • 1 łyżka chrzanu
  • ząbek czosnku
  • śmietana 30%
  • 4 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Żeberka wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Wywar gotować przez ok. 1h. Wyjąć żeberka z wywaru i przełożyć do miski. Do wywaru wlać zakwas i wymieszać. Dodać szczyptę majeranku, ząbek czosnku. Gotować, od czasu do czasu mieszając. Do wywaru dodać łyżkę chrzanu. Przed zagotowaniem dodać ok. 3 łyżki śmietany 30%. Doprawić solą i pieprzem.

Kiełbasę przekroić wzdłuż, a następnie pokroić na plastry. Ugotowane ziemniaki pokroić na ćwiartki. Na rozgrzanej patelni smażyć kiełbasę z ziemniakami aż do zarumienienia. Od czasu do czasu zamieszać. Następnie podsmażoną kiełbasę wraz z ziemniakami z patelni wyłożyć na talerz. Zalać żurem. Podawać z ugotowanymi jajkami przepiórczymi.

Wielkanocna sałatka z białą kiełbasą

Składniki (4 osoby):

  • 2 białe kiełbasy (np. Naturrino) 
  • 2 duże garści mieszanki sałat 
  • 1 garść groszku cukrowego
  • 1/2 owocu mango
  • 1 nieduża papryka szpiczasta
  • 1 garść pistacji (w łupinach)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Sos:

  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu (np. greckiego)
  • 3 garści rzeżuchy
  • sól ziołowa, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

W wysokim naczyniu umieścić majonez, jogurt, rzeżuchę, sól ziołową i pieprz do smaku. Następnie miksować blenderem do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Z kiełbasy zdjąć osłonkę, pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię posmarowaną kilkoma kroplami oleju rzepakowego. Smażyć przez 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż plasterki kiełbasy delikatnie się zarumienią. Wyłożyć je na ręcznik papierowy do ostygnięcia. Groszek cukrowy wrzucić do wrzątku, dodać odrobinę cukru i soli, gotować na średnim ogniu przez 4 minuty. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Mango obrać i pokroić na kawałki. Paprykę pokroić w plasterki. Obrane pistacje grubo posiekać. Na półmisek wyłożyć naprzemiennie skropioną olejem rzepakowym mieszankę sałat, mango, paprykę oraz plasterki kiełbasy. Całość polać sosem, a na koniec posypać pistacjami i groszkiem cukrowym.

Wędliny i pieczenie w świątecznej formie

Doskonałą propozycją na świąteczny obiad będą pieczone lub faszerowane mięsa. Choć wymagają nieco więcej pracy, warto pokusić się o ich przygotowanie – z pewnością wywołają uznanie gości, zwłaszcza gdy wybierzemy oryginalny farsz. Schab możemy wypełnić smakowitym nadzieniem z mielonego mięsa, boczniaków i twarogu. Ciekawy pomysł na karkówkę to upieczenie jej w miodowo-musztardowej glazurze. Klasykiem jest pieczeń rzymska z jajkiem – dla jeszcze lepszego efektu smakowego, warto przed pieczeniem wyłożyć keksówkę boczkiem surowym wędzonym. Uwaga – przepis poniżej!

Pieczeń rzymska z jajkiem i boczkiem

Składniki (4-6 osób):

  • 2 op. mięsa mielonego wieprzowego (np. Sokołów)
  • 2 op. boczku surowego wędzonego w plastrach
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • majeranek, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę na patelnię, doprawić solą. Dodać pokrojony czosnek, pieprz i majeranek. Całość wymieszać. Smażyć do zarumienienia, od czasu do czasu mieszając. Do mięsa mielonego dodać cebulę z czosnkiem, posypać majerankiem, doprawić pieprzem. Dokładnie wymieszać. Dno i boki keksówki wyłożyć boczkiem surowym wędzonym. Wyłożyć połowę porcji mięsa mielonego. Na środku wyłożyć ugotowane jajka. Dopełnić pozostałym mięsem. Całość przykryć boczkiem surowym wędzonym. Piec w temperaturze 160 stopni przez godzinę.

Sałatki i przystawki

Wielkanocne smaki to nie tylko dania mięsne. Produkty warzywne zainspirować mogą do przygotowania wielu zdrowych i wyśmienitych przekąsek. Pasty, pasztety i hummusy doskonale sprawdzą się we wszelkich wiosennych sałatkach. Wymieszane z żółtkiem i odrobiną majonezu, będą znakomitym farszem do jaj. A tu ogranicza nas tylko wyobraźnia!

Smacznego!

Napisz komentarz

Projekt i realizacja: pisanczuk.com