Sprawdzone przepisy na święta Wielkanocne
Martyna | On 16, kw. 2019
Nadchodząca Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań przy wiosennie udekorowanym stole, uginającym się od wyśmienitych, świątecznych dań. Gdy wykorzystamy sprawdzone przepisy oraz najwyższej jakości produkty, z pewnością uda nam się wzbudzić kulinarny zachwyt u naszych gości. A tradycja zobowiązuje – na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żuru, białej kiełbasy, wybornych wędlin, pieczeni. Możemy jednak je podać w nieco odmienionej formie, serwując klasyczne potrawy w nowej odsłonie. Jakiej?
Biała kiełbasa – nie tylko do żuru
Biała kiełbasa to bez wątpienia jeden z podstawowych punktów wielkanocnego menu i jednocześnie produkt o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Sprawdzi się w świątecznym żurze. Można ją zapiec w cieście francuskim, z dodatkiem białego sera i duszonej cebuli. Prostym sposobem przyrządzenia białej kiełbasy jest pieczenie w piwie – białą kiełbasę z dodatkiem cebuli, doprawioną szczodrze majerankiem, wystarczy zalać piwem i piec przez ok. 20 minut. W lżejszym wydaniu, białą kiełbasę możemy podać w wiosennej sałatce, komponując ją z mieszanką sałat, groszkiem cukrowym, papryką, mango i chrupiącymi pistacjami. Poniżej wrzucamy dwa przepisy z białą kiełbasą – jeden absolutny klasyk, czyli żurek. Drugi totalna sałatkowa wariacja. Koniecznie sprawdźcie oba!
Tradycyjny żurek z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym na zakwasie
Składniki (8 osób):
- 1 kg żeberek wędzonych
- 1 op. kiełbasy białej (np. Sokołów)
- 1 op. boczku surowego wędzonego (np. Sokołów)
- 3 ziemniaki
- jajka przepiórcze
- 500 ml zakwasu
- 1 łyżka chrzanu
- ząbek czosnku
- śmietana 30%
- 4 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Żeberka wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Wywar gotować przez ok. 1h. Wyjąć żeberka z wywaru i przełożyć do miski. Do wywaru wlać zakwas i wymieszać. Dodać szczyptę majeranku, ząbek czosnku. Gotować, od czasu do czasu mieszając. Do wywaru dodać łyżkę chrzanu. Przed zagotowaniem dodać ok. 3 łyżki śmietany 30%. Doprawić solą i pieprzem.
Kiełbasę przekroić wzdłuż, a następnie pokroić na plastry. Ugotowane ziemniaki pokroić na ćwiartki. Na rozgrzanej patelni smażyć kiełbasę z ziemniakami aż do zarumienienia. Od czasu do czasu zamieszać. Następnie podsmażoną kiełbasę wraz z ziemniakami z patelni wyłożyć na talerz. Zalać żurem. Podawać z ugotowanymi jajkami przepiórczymi.
Wielkanocna sałatka z białą kiełbasą
Składniki (4 osoby):
- 2 białe kiełbasy (np. Naturrino)
- 2 duże garści mieszanki sałat
- 1 garść groszku cukrowego
- 1/2 owocu mango
- 1 nieduża papryka szpiczasta
- 1 garść pistacji (w łupinach)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Sos:
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka gęstego jogurtu (np. greckiego)
- 3 garści rzeżuchy
- sól ziołowa, świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
W wysokim naczyniu umieścić majonez, jogurt, rzeżuchę, sól ziołową i pieprz do smaku. Następnie miksować blenderem do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Z kiełbasy zdjąć osłonkę, pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię posmarowaną kilkoma kroplami oleju rzepakowego. Smażyć przez 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż plasterki kiełbasy delikatnie się zarumienią. Wyłożyć je na ręcznik papierowy do ostygnięcia. Groszek cukrowy wrzucić do wrzątku, dodać odrobinę cukru i soli, gotować na średnim ogniu przez 4 minuty. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Mango obrać i pokroić na kawałki. Paprykę pokroić w plasterki. Obrane pistacje grubo posiekać. Na półmisek wyłożyć naprzemiennie skropioną olejem rzepakowym mieszankę sałat, mango, paprykę oraz plasterki kiełbasy. Całość polać sosem, a na koniec posypać pistacjami i groszkiem cukrowym.
Wędliny i pieczenie w świątecznej formie
Doskonałą propozycją na świąteczny obiad będą pieczone lub faszerowane mięsa. Choć wymagają nieco więcej pracy, warto pokusić się o ich przygotowanie – z pewnością wywołają uznanie gości, zwłaszcza gdy wybierzemy oryginalny farsz. Schab możemy wypełnić smakowitym nadzieniem z mielonego mięsa, boczniaków i twarogu. Ciekawy pomysł na karkówkę to upieczenie jej w miodowo-musztardowej glazurze. Klasykiem jest pieczeń rzymska z jajkiem – dla jeszcze lepszego efektu smakowego, warto przed pieczeniem wyłożyć keksówkę boczkiem surowym wędzonym. Uwaga – przepis poniżej!
Pieczeń rzymska z jajkiem i boczkiem
Składniki (4-6 osób):
- 2 op. mięsa mielonego wieprzowego (np. Sokołów)
- 2 op. boczku surowego wędzonego w plastrach
- 4 jajka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- olej
- majeranek, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę na patelnię, doprawić solą. Dodać pokrojony czosnek, pieprz i majeranek. Całość wymieszać. Smażyć do zarumienienia, od czasu do czasu mieszając. Do mięsa mielonego dodać cebulę z czosnkiem, posypać majerankiem, doprawić pieprzem. Dokładnie wymieszać. Dno i boki keksówki wyłożyć boczkiem surowym wędzonym. Wyłożyć połowę porcji mięsa mielonego. Na środku wyłożyć ugotowane jajka. Dopełnić pozostałym mięsem. Całość przykryć boczkiem surowym wędzonym. Piec w temperaturze 160 stopni przez godzinę.
Sałatki i przystawki
Wielkanocne smaki to nie tylko dania mięsne. Produkty warzywne zainspirować mogą do przygotowania wielu zdrowych i wyśmienitych przekąsek. Pasty, pasztety i hummusy doskonale sprawdzą się we wszelkich wiosennych sałatkach. Wymieszane z żółtkiem i odrobiną majonezu, będą znakomitym farszem do jaj. A tu ogranicza nas tylko wyobraźnia!
Smacznego!
Napisz komentarz