Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Brak komentarzy

Sposób na udane Andrzejki: wypróbuj 3 przekąski w stylu finger food!

Sposób na udane Andrzejki: wypróbuj 3 przekąski w stylu finger food!

| On 27, Lis 2019

Andrzejki to jedne z najbardziej popularnych imienin w roku. Masz ochotę zorganizować je w domu i zaprosić znajomych, ale nie masz pomysłu na menu? Sprawdź jak przygotować dla gości pyszne przekąski w formie finger food. Nie tylko będą się estetycznie prezentować, ale ich jedzenie nie będzie sprawiało żadnego kłopotu!

Przekąski na jeden kęs

Finger food to małe przekąski na jeden kęs, które można jeść bez używania sztućców i talerzy. Mogą to być przekąski o różnych smakach, słodkie, wytrawne, w różnej formie np. kanapeczek, koreczków czy roladek. Ideą, która towarzyszyła powstaniu takich przekąsek było to, aby w jednym momencie móc połączyć posiłek z zabawą. Jak podawać finger food? Tego typu przekąski możesz podawać na różne sposoby. Ważne, aby były w kilku rodzajach – wtedy każdy z gości będzie mógł wybrać coś dla siebie. Tartinki i babeczki lub zwinięte mini-tortille możesz umieścić na tacach (warto wyłożyć je białą serwetką) lub dużych ceramicznych talerzach. Jeśli jest to bardziej oficjalne przyjęcie, napisz na karteczkach, co znajduje się na talerzach. Kiedy serwujesz przekąski na łyżeczkach lub spięte wykałaczką pamiętaj, że goście muszą mieć łatwy dostęp do miejsca, gdzie będą mogli je odłożyć po zjedzeniu przekąski. A teraz sprawdź 3 przepisy na przekąski w stylu finger food!

Kanapeczki w stylu finger food z pastą warzywno-mięsną i kolorowymi dodatkami

Składniki:

  • 1 opakowanie pasty warzywno-mięsnej (np. Pekpol)
  • 4 kromki ulubionego pieczywa
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • 1 ząbek czosnku
  • marynowana papryka peperoni
  • ulubione dodatki do kanapek (np. oliwki, rukola, papryka, pomidory, ser, bazylia, sałata, jajko)

Przygotowanie:

Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć na patelni kromki chleba, skropić olejem. Grillować aż będą chrupiące i ładnie przyrumienione. Ściągnąć z patelni i natrzeć czosnkiem. Kromki posmarować grubą warstwą pasty i dołożyć ulubione dodatki.

Pikantne tortille z golonką z kurczaka, żółtym serem, sałatą lodową i oliwkami

Składniki:

  • 10 plasterków golonki z kurczaka 
  • 10 plasterków sera żółtego
  • opakowanie małych tortilli
  • mała sałata lodowa
  • 2 pomidory
  • 6 oliwek
  • marynowana papryka pepperoni
  • majonez

Przygotowanie:

Warzywa pokroić w mniejsze kawałki. Tortille rozłożyć jedną przy drugiej, tak aby na siebie nachodziły. Posmarować majonezem. Nałożyć po kolei golonkę, ser, sałatę, pomidory, oliwki, paprykę i zwinąć w długi rulon. Pokroić po skosie na 2-3-centymetrowe kawałki. Przekłuć wykałaczkami.

Łódeczki salami z czarnymi oliwkami

Składniki:

  • salami 
  • kilka łyżek twarogu
  • ząbek czosnku
  • kilka gałązek szczypioru
  • kilka czarnych oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Twaróg doprawiamy solą i pieprzem. Obieramy ząbek czosnku i bardzo drobno kroimy, dodajemy do twarogu. Wszystko mieszamy. Na cienki plaster salami nakładamy łyżeczkę twarogu, dodajemy czarną oliwkę i dekorujemy szczypiorem. Składamy plaster salami na pół. Do uzyskania lepszej kompozycji smakowej całość możemy udekorować pomidorem koktajlowym i podać z marynowanymi szparagami i serem pleśniowym.

Smacznego!

Napisz komentarz

Projekt i realizacja: pisanczuk.com