Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Brak komentarzy

Smak Azji - rosół orientalny z imbirem i kurczak w panierce kokosowej

Smak Azji – rosół orientalny z imbirem i kurczak w panierce kokosowej

| On 19, Lut 2017

Kiedy aura nas nie rozpieszcza, warto wybrać się w podróż po rozgrzewających smakach do Azji! Rosół orientalny z imbirem, kolendrą i makaronem ryżowym to doskonałe połączenie tradycji z nowoczesnością, zaś pieczone partie kurczaka z kokosową nutą to zdrowa propozycja na drugie danie. Pomysły na obiad w klimacie Dalekiego Wschodu to nie tylko oryginalność, ale i smak, który niewątpliwie rozbudzi Wasze zmysły. Gwarantujemy – będzie pysznie!

Pamiętacie artykuł, w którym iSZPILKI opisywały, co warto zobaczyć w Tajlandii? Jeżeli marzycie o azjatyckich wojażach, możecie rozpocząć Waszą podróż już w kuchni! 

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • kawałek imbiru
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • odrobina startej skórki z limonki
  • pęczek świeżej kolendry
  • makaron ryżowy (wstążki)
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • oliwa
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 3-4 łyżki tartej bułki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Porcjujemy kurczaka na części (piersi, skrzydełka, nogi, które możemy podzielić dodatkowo na udka i podudzia). Korpus dokładnie opłukujemy i razem z nogami zalewamy zimną wodą. Gotujemy, dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe, skórkę z limonki, pokrojony w plastry imbir i gałązkę kolendry. Tak przygotowany wywar powinien się gotować co najmniej godzinę, lecz pamiętajmy, aby udka i podudzia wyciągnąć po około 30 minutach.

Piersi kroimy na mniejsze kawałki i razem ze skrzydełkami oraz ostudzonymi częściami nóg umieszczamy w misce. Dodajemy oliwkę, papryki w proszku, sól, pieprz i dokładnie obtaczamy w marynacie. W kolejnym kroku obtaczamy w mieszance wiórków kokosowych oraz bułce tartej. Rozkładamy na dużej blasze i pieczemy około 30 – 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ryżem bądź kaszą kuskus.

Kolej na rosół. Marchewki kroimy na talarki, papryczkę chilli w cienkie plasterki, a następnie dodajemy do rosołu razem z makaronem. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, przykrywamy na kilka minut (aż makaron będzie miękki). Podajemy zupę posypaną dużą ilością posiekanej kolendry.

Smacznego!

Napisz komentarz

Projekt i realizacja: pisanczuk.com