Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Brak komentarzy

Słodkości na Wielkanoc z serkiem Almette

Słodkości na Wielkanoc z serkiem Almette

| On 29, Mar 2015

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To jednocześnie dobry moment, żeby swoich bliskich zaskoczyć nowymi kuchennymi inspiracjami. Niech te Święta pachną wiosną i kojarzą nam się ze znakomitymi słodkościami, których nie może zabraknąć na naszych stołach. Pomiędzy puszystym sernikiem i puchową babką, postawmy znakomity tort, który każdemu przypadnie do gustu.

Składniki na biszkopt:

·       5 jajek

·       1 szklanka cukru pudru

·       ¾ szklanki mąki pszennej

·       2 łyżki mąki ziemniaczanej

·       1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki do masę owocową:

·       300 ml śmietany 30% z 3 łyżkami cukru pudru

·       3 serki Almette Fruit (różne smaki)

·       po 5 łyżek soku malinowego, wiśniowego i jagodowego

·       po 1 kubku owoców: malin, wiśni i jagód

Składniki do dekoracji:

·       3 serki Almette Fruit (różne smaki)

·       świeże owoce – maliny, jagody, wiśnie

Sposób przygotowania biszkoptu:

W pierwszej kolejności oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, stopniowo przy tym dodając cukier. Kiedy białka będą stuprocentowo sztywne, dodajemy żółtka i przesianą mąkę pszenną. Dosypujemy proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną masę wkładamy do tortownicy i pieczemy w 170 stopniach przez ok. 40 minut. Upieczony biszkopt studzimy i dzielimy na 3 części.

Sposób przygotowania masy serkowo – śmietanowej:

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dzielimy na trzy części. Do śmietany w trzech miseczkach dodajemy 3 różne serki Almette. Pierwszą część biszkoptu nasączamy sokiem malinowy, a następnie nakładamy serek Almette z Jagodą i Maliną oraz świeże maliny. Przekładamy drugim biszkoptem nasączonym sokiem jagodowym i nakładamy serek Almette z gruszką i jabłkiem oraz jagody. Trzeci biszkopt zostanie nasączony sokiem wiśniowym, a następnie posmarowany serkiem Almette z wiśnią i żurawiną. Na sam koniec cały tort smarujemy po kolei trzema rodzajami serka Almette Fruit. Na wierzchu kładziemy świeże owoce.

 Smacznego!

Napisz komentarz

Projekt i realizacja: pisanczuk.com