Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Brak komentarzy

Słodka Wielkanoc - przepis na ciasteczka marmurkowe

Słodka Wielkanoc – przepis na ciasteczka marmurkowe

| On 16, Kwi 2019

Słodkie wypieki są nieodłącznym elementem tradycji wielkanocnych. Lukrowana baba, bogato zdobiony mazurek, puszysty sernik – bez tych pysznych ciast trudno wyobrazić sobie idealne święta. Oprócz popisowych słodkości, warto sięgnąć również po inspirujące receptury, których sekret tkwi w odpowiednio dobranych składnikach, m.in… w cukrze! Jaki sprawdzi się najlepiej do maleńkich ciast w wydmuszkach? 

Podczas Świąt staramy się, aby wszystkie dania na stole oczarowały gości smakiem i przepięknymi zdobieniami. Widmo zakalca, grudek w cieście czy roztopionych dekoracji spędziło sen z powiek każdemu, kto próbował sztuki cukierniczej w domowym zaciszu. W wypiekach liczą się bowiem szczegóły, które decydują o sukcesie wypieku i olśniewającym efekcie podczas świątecznego przyjęcia.

Trzy rodzaje cukru – nieskończenie wiele inspiracji

Podstawą deserów i ciast jest… cukier, często jednak sięgamy po tradycyjne kryształki, dodając je do każdego rodzaju ciast. Tymczasem różne rodzaje cukru są odpowiednie do różnych receptur. Cukier puder będzie idealny do ubijania piany z białek, lekkich ciast i każdej polewy, która dzięki słodkiemu pyłkowi stanie się aksamitna i jednolita. Z kolei cukier drobny doskonale pasuje do delikatnych ciast i deserów z biszkoptami. Szybko się rozpuszcza, dzięki czemu możemy zapomnieć o grudkach. Grube kryształki warto wykorzystać do… dekoracji. W przeciwieństwie do cukrów drobnych, nie rozpuszczają się i nie zmieniają zabarwienia, tworząc idealną dekorację ciast i ciasteczek, na których urocze kryształki prezentują się wyjątkowo apetycznie.

Może w tę Wielkanoc zaskoczysz gości ciasteczkami marmurkowymi w wydmuszkach. Ten oryginalny pomysł na przekąski podczas Świąt z pewnością podbije serce i podniebienie niejednego miłośnika słodkości!

Małe ciasteczka marmurkowe w foremkach – na 12 wydmuszek

Składniki:

  • 2 jajka
  • 75 g masła lub margaryny
  • 75 g cukier drobny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 75 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka stołowa kakao
  • 1-2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 2 łyżki stołowe wody
  • 10 pustych skorupek po jajkach (wydmuszki)

Sposób przygotowania:

Z mąki, margaryny, jajek, cukru drobnego i waniliowego oraz proszku do pieczenia przygotować ciasto, a następnie podzielić je na pół. Do jednej części dodać kakao, kawę i 2 łyżki wody. Przygotować wydmuszki, zostawiając większy otwór na górze. Wydmuszki wymyć zimną wodą i do każdej wlać odrobinę oleju – rozprowadzić po wnętrzu skorupki. Każdą z wydmuszek owinąć folią aluminiową i umieścić w foremce na muffiny. Wydmuszki napełnić na przemian jasnym i ciemnym ciastem – maksymalnie do wysokości 2/3. Ciasto wlewać za pomocą rękawa cukierniczego. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w temperaturze między 180 – 200 stopni Celsjusza.

Smacznego!

Napisz komentarz

Projekt i realizacja: pisanczuk.com