Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Brak komentarzy

Rozgrzewająca zupa krem z soczewicy z kurkumą i serem kremowym

Rozgrzewająca zupa krem z soczewicy z kurkumą i serem kremowym

| On 11, mar 2018

Zima to czas w którym szczególnie chętnie sięgamy po rozgrzewające i sycące potrawy. Krem z soczewicy z dodatkiem kurkumy, czarnuszki i orientalnych przypraw, to wyśmienita kompozycja pełna aromatu, o wyjątkowo pysznym, serowym smaku.

Poszukując sposobu na proste i szybkie, a zarazem efektowne danie, zupa krem okazuje się doskonałym rozwiązaniem. Krem można przygotować dosłownie w pół godziny, a dzięki różnorodnym dodatkom, taka potrawa za każdym razem zachwyca smakiem, rozgrzewa i syci. Zupa krem z soczewicy, z dodatkiem orientalnych przypraw, m.in. czarnuszki, kurkumy, aromatycznego kuminu i kolendry, to propozycja nie tylko dla miłośników egzotycznych kuchni świata. Oryginalne przyprawy doskonale balansują kremowe nuty serka kremowego, a kompozycja smakowa i apetyczny wygląd zupy sprawią, że będzie idealna w zimowe popołudnia i wieczory.

Rozgrzewająca zupa krem z soczewicy i serem kremowym

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 opakowanie sera kremowego śmietankowego, np. Hochland
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku (lub więcej)
  • łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • 750 ml bulionu warzywnego (lub więcej)
  • czarnuszka

Przygotowanie:

Soczewicę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Odstawić do osączenia. W dużym rondlu rozgrzać masło (najlepiej klarowane), podsmażyć na nim posiekany czosnek i przyprawy, dodać soczewicę, chwilę podsmażyć, zalać bulionem, gotować ok. 20 minut, pod koniec dodać 1 opakowanie sera kremowego (np. Hochland). Zupę zmiksować i podawać posypaną czarnuszką, ze świeżym pieczywem.

Napisz komentarz

Projekt i realizacja: pisanczuk.com