Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Brak komentarzy

Pyszny Tłusty Czwartek

Pyszny Tłusty Czwartek

| On 12, Lut 2015

Czy ktokolwiek wyobraża sobie nie zjeść chociażby jednego pączka w Tłusty Czwartek? Takich śmiałków zapewne jest niewielu. Dlatego dzisiaj zamiast czekania w długiej kolejce do cukierniczego raju zachęcamy Was do domowych wypieków. Zaczynamy!

Składniki

·      100 g masła lub margaryny

·      500 g mąki pszennej

·      50 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant)

·      100 g cukru

·      250 ml mleka

·      4 żółtka

·      1 jajko

·      1 łyżka spirytusu

·      olej do smażenia (ok 1 – 1,5 l)

·      dżem lub powidła

·      cukier puder

Sposób przygotowania:

Wymieszaj 250 ml lekko ciepłego mleka z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami oraz ok 2-3 łyżkami mąki. Przykryj całość ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia masy na ok 15 minut. W tym czasie przygotuj roztopione masło (lub margarynę). Następnie 4 żółta, jajko oraz resztę cukru ubijaj przez 10 minut.

Do tej pory wszystko jasne?

Pozostałą ilość mąki wsyp do dużej miski. Dodaj wyrośnięty zaczyn, a następnie masę jajeczną. Podczas wyrabiania ciasta stopniowo dodawaj roztopione masło. Wyrabiaj ciasto do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Na sam koniec wlej łyżkę spirytusu. Tak wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. To może zająć nawet 60 minut!

Wyrośnięte ciasto przełóż na blat wysypany mąką i rozwałkuj do grubości ok 1 cm. Rozpocznij wykrawanie krążków za pomocą szklanki.  Na połowę krążków połóż nadzieje i przykryj pozostałymi wyciętymi okręgami. Pamiętaj, żeby brzegi dokładnie zlepić. Po takim przygotowaniu pozostaw pączki do wyrośnięcia na pokrytym mąką blacie. Czas oczekiwania to ok 30 minut.

Rozpoczynamy ostatni etap. Smaż pączki na rozgrzanym tłuszczu w garnku o sporej pojemności. Pamiętaj, że oleju powinno być dużo, aby wypieki swobodnie w nim pływały. Po kilku minutach wyciągnij ostrożnie z garnka i ułóż na ręcznikach papierowych, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Na koniec posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Napisz komentarz

Projekt i realizacja: pisanczuk.com