Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Brak komentarzy

Przepis na zdrowe burgery w rytmie slow food!

Przepis na zdrowe burgery w rytmie slow food!

| On 02, Paź 2017

Burgery – kiedyś kojarzone wyłącznie z fast foodem, dziś stały się jednym z najmodniejszych i najbardziej kreatywnych dań. Pełne różnorodnych, świeżych dodatków, kolorowe i aromatyczne, królują zarówno w streetfoodowych budkach, jak i w klimatycznych restauracjach. By przygotować je w domowym zaciszu, zgodnie z ideą slow food, sięgnijmy po naturalne, najwyższej jakości produkty, które podkreślą smak i wyjątkowość naszych autorskich burgerów! Oto przepis na zdrowe burgery. 

Burgery z kurczakiem, chrupiącą bułeczką z czarnuszką i sezamem, świeżymi warzywami, domowym dipem to modne, nowoczesne, lekkie danie na wiele okazji. Doskonale wpisują się w ideę slow food, która wskazuje, jak wielką przyjemność można czerpać z samodzielnego przygotowywania dań i delektowania się ich smakiem w gronie bliskich.

Przygotowując pierś – chrupiącą na zewnątrz i delikatną w środku, mamy pewność, że nasze danie zaskoczy wszystkich oryginalnym smakiem, którym rodzina i bliscy będą chcieli rozkoszować się przez długi czas. Czas upływający w smakowitym rytmie slow!

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 3 małe suszone papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • olej
  • 500 ml maślanki
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • bułki hamburgerowe
  • ziemniaki
  • mała sałata rzymska
  • majonez
  • ogórek
  • czerwona cebula

Sposób przygotowania:

Piersi kroimy na mniejsze kawałki. W moździerzu rozgniatamy wszystkie przyprawy i dodajemy olej, dzięki czemu powstaje marynata. Do większej miski przekładamy wcześniej przygotowane piersi z kurczaka i dodajemy marynatę, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki lub nawet całą noc. Maślankę wlewamy do miski i wkładamy do niej piersi, które były wcześniej w lodówce. Piersi moczymy w maślance ok. 20 min.

W międzyczasie przygotowujemy frytki, obierając ziemniaki, które następnie kroimy na podłużne kawałki i pieczemy do zrumienienia. Oczywiście można również usmażyć na oleju, ale zdrowiej bez użycia tłuszczu.

Namoczone wcześniej piersi z kurczaka obtaczamy w mące wymieszanej z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem, a następnie grillujemy do zrumienienia. Bułkę hamburgerową kroimy na pół, a następnie obie połówki smarujemy majonezem nakładamy sałatę, pierś z kurczaka, cienkie plasterki czerwonej cebuli oraz plasterki zielonego ogórka.

Smacznego!

Napisz komentarz

Projekt i realizacja: pisanczuk.com