Przepis na mini wieńce marchewkowe z kremowym serem
Martyna | On 25, wrz 2020
Ciasto z marchewki jest puszyste, mięciutkie, a do tego bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wypróbujcie przepis na mini wieńce marchewkowe z serem kremowym i odkryjcie doskonałe połączenie naturalnych składników.
Bułeczki marchewkowe sprawdzą się o każdej porze dnia, na śniadanie, jako przekąska w pracy czy kolację. Użyty w przepisie ser kremowy gouda z pomidorami i szczypiorkiem (Hochland) sprawi, że ciasto będzie wyraziste w smaku i wilgotne w środku. Czas przygotowania to ok. 1 godzina 40 minut.
Mini wieńce marchewkowe z serem kremowym gouda
Składniki na ciasto:
- 1/2 szklanki pure z marchewki
- 250 ml mleka lub wody
- 550 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 80 g oleju
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- Opakowanie serka kremowego, np. Hochland Gouda z pomidorami i szczypiorkiem
- 100 g purée z marchewki
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cukrem trzcinowym, suchymi drożdżami oraz solą. Dodajemy mleko, purée z marchewki oraz olej i wyrabiamy ciasto (uwaga: ciasto będzie dość tłuste, ale nie powinno lepić się do rąk – nie wymaga podsypania). Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na prostokąt. Smarujemy łyżką purée z marchewki, na to serkiem kremowym zostawiając po bokach margines 1 cm. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Przecinamy je na pół zaczynając kilka centymetrów od górnej krawędzi. Skręcamy ciasto w spiralę układając przeciętą część na górze. Łączymy dwa końce formując wieniec. Podobnie postępujemy z pozostałymi częściami ciasta. Wieńce delikatnie układamy na papierze do pieczenia zachowując odstępy i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 °C. Smacznego!
Napisz komentarz