Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Brak komentarzy

Przepis na kurczaka z warzywami - pomysł na wielkanocny obiad

Przepis na kurczaka z warzywami – pomysł na wielkanocny obiad

| On 16, Kwi 2017

Pełne radości, rodzinnej atmosfery i pyszności – takie właśnie są Święta Wielkanocne. W uroczystych nastrojach spotykamy się z bliskimi, by skosztować tradycyjnych wielkanocnych dań. Poza klasycznym żurkiem i potrawami z jajek, królują mięsa szykowane na wiele sposobów. Dla wszystkich, którzy nadal nie mają pomysłu na wielkanocny obiad podpowiadamy przepis na kurczaka z warzywami wiosennymi. Niech zacznie się pyszne ucztowanie!

Kolorowa, magiczna i chociaż nie w pełni słoneczna Wielkanoc nastraja i przypomina o wejściu w nową porę roku. Rozkwitająca przyroda skłania do wprowadzania do menu świeżych warzyw i owoców, które mają swoje ważne miejsce na stole wielkanocnym. Nie zapominajmy o sałatkach czy przystawkach, które nadadzą lekkości wielkanocnym daniom. Z wiosennymi warzywami doskonale komponują się mięsa, szczególnie delikatny drób. Sprawdźcie przepis na kurczaka z warzywami i nowalijkami oraz aromatycznymi ziołami, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim zaproszonym gościom.

Składniki:

  • 1 cały kurczak (ok. 1,6 kg)
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej w płatkach
  • 1/2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu
  • sól
  • olej
  • 1-2 główki czosnku
  • 1 cytryna

Dodatki:

  • 500 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1 kg małych ziemniaków
  • miks sałat
  • zielony ogórek
  • pomidorki koktajlowe
  • wiórki parmezanu
  • miód
  • suszone płatki chili
  • sól, czarny pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności całego kurczaka wkładamy do dużej miski. W międzyczasie do moździerza wsypujemy wszystkie przyprawy i miażdżymy (nie trzeba dokładnie). Przesypujemy je do małej miseczki i dodajemy sól, olej oraz cytrynę. Tak powstałą marynatą nacieramy kurczaka. Następnie miskę z kurczakiem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia wyjmujemy kurczaka z lodówki i pozostawiamy go do osiągnięcia temperatury pokojowej, w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kurczaka przekładamy na blaszkę do pieczenia  i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 1 godzinę i 50 minut.

W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaków dodajemy na blaszkę podczas pieczenia kurczaka. Rzodkiewki myjemy i osuszamy, następnie kroimy na pół i wrzucamy na patelnie z rozgrzanym olejem. Smażymy rzodkiewki do lekkiego zrumienienia, a pod koniec dodajemy przyprawy oraz miód. Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki, a następnie kroimy na mniejsze cząstki. Przekładamy do garnuszka z osoloną i posłodzoną wodą, gotujemy do miękkości. Miks sałat wykładamy na miskę, dodajemy plasterki ogórka, połówki pomidorków i posypujemy wiórkami parmezanu. Kurczaka podajemy z pieczonymi ziemniakami, przesmażoną rzodkiewką, fasolką szparagową i sałatą.

Smacznego!

 

Napisz komentarz

Projekt i realizacja: pisanczuk.com