Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Brak komentarzy

Prosty przepis na tort cytrynowy

Prosty przepis na tort cytrynowy

| On 24, Sty 2015

Czas na sobotnie inspiracje kulinarne! Dzisiaj szczególnie zachęcamy do przygotowania tortu cytrynowego z makiem i kremem kokosowym. Obiecujemy, że przepis na pewno przypadnie Wam do gustu i jest absolutnie szczegółowy tak, by osoby początkujące, jak i doświadczone w kuchni nie miały absolutnie żadnego problemu z jego wykonaniem. Zaczynamy!

Składniki na ciasto

– 250 g mąki

– 1 opakowanie proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki soli

– 220 g masła

– 200 g cukru

– starta skóra z 1 cytryny

– 3 jajka

– 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

– 175 ml maślanki (1 kubek)

– 2 łyżki ziaren maku

– 1 łyżka kandyzowanej skórki z cytryny

Składniki na krem

– 150 ml śmietanki kokosowej

– 150 g serca mascarpone

– 2 łyżki cukru pudru

– 4 łyżki płatków kokosowych


Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Posmaruj masłem tortownicę o średnicy 20 cm i posyp mąką.

Ciasto

Zmieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, odstaw. Do miski wsyp cukier i dodaj masło. Ubijaj do uzyskania kremowej konsystencji. Dodawaj po jednym jajku, za każdym razem mieszając. Następnie na przemian dodawaj mieszaninę mąki i maślanki. Na koniec wlej świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dodaj skórkę z cytryny, kandyzowaną cytrynę i mak. Podziel całość na trzy części i każdą piecz przez 15 minut. Odstaw do ostygnięcia.

Masa

Rozrabiaj serek mascarpone z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj śmietankę kokosową i dobrze wymieszaj. Upraż płatki kokosowe na patelni bez tłuszczu na małym ogniu.

Przekładanie tortu

Umieść pierwszą z trzech warstw ciasta na paterze i pokryj kilkoma łyżkami masy kokosowej. Nakryj koleją warstwą ciasta i także rozprowadź masę kokosową. Na koniec umieść trzecią warstwę ciasta i posmaruj całość resztą masy. Posyp prażonymi płatkami kokosowymi.

Smaczego!

Napisz komentarz

Projekt i realizacja: pisanczuk.com