Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Brak komentarzy

Pomysł na kolację w Walentynki - afrodyzjaki na talerzu

Pomysł na kolację w Walentynki – afrodyzjaki na talerzu

| On 12, Lut 2017

Luty to bez wątpienia miesiąc miłości! Chociaż gorące uczucia powinniśmy okazywać sobie przez cały rok, nie zapominajmy o celebrowaniu Walentynek. 14 luty – to właśnie wtedy chcemy bardziej pokazać drugiej osobie, co do niej czujemy i ile nas dla znaczy. Co w tym roku zrobić, aby zaskoczyć swoją drugą połówkę i sprawić jej nietuzinkową niespodziankę? iSZPILKI podsuwają sprawdzony pomysł na kolację w Walentynki.

14 lutego zazwyczaj obdarowujemy najbliższych słodkościami i bukietem pięknych kwiatów. Trzeba jednak przyznać, że to co cieszy najbardziej, to przede wszystkim samodzielnie przygotowane prezenty. Może tym razem zamiast głowić się nad pomysłem i na ostatnią chwilę biegać po sklepach, postawmy na kreatywność. Pomocne mogą się okazać afrodyzjaki!

Magiczna substancja

Nie od dziś wiadomo, że afrodyzjaki wpływają na nasz organizm i pobudzają sferę uczuciowo – seksualną. Pierwsze wzmianki zanotowano już w starożytności. Zawdzięczają swoją nazwę od greckiej bogini miłości – Afrodyty. Często wykorzystywane jako uwodzicielski naturalny składnik wielu dań. Nie bez powodu nazywane są magicznymi substancjami – potrafią zdziałać cuda! Afrodyzjaki przypominają kształtem zakodowane w pamięci proste skojarzenia, oddziałują na nasze zachowanie, modyfikują działanie hormonów płciowych. Zwiększają potencje i wpływają na płodność. Głównym zadaniem afrodyzjaków jest podwyższenie libido i… powiększenie miłosnych doznań!

Afrodyzjaki na talerzu

Skoro już wiemy, jak wpływają na nasz organizm, warto dowiedzieć się czym tak naprawdę są i gdzie je możemy odnaleźć. Wśród naturalnych afrodyzjaków i zarazem najskuteczniejszych można wymienić:

  • owoce morza – prym wiodą ostrygi i małże, które swoim kształtem silnie pobudzają wyobraźnie. Zawierają aminokwasy odpowiedzialne za produkcję hormonów podwyższających libido, zaś obecny w nich cyn wyostrza zmysły.
  • czekolada – pyszna, ogólnodostępna i bogata w wiele pozytywnych właściwości. Dzięki obecności kakao podnosi poziom dopaminy i serotoniny, które wyzwalają uczucie przyjemności. A smak? Z pewnością każdego skusi!
  • lubczyk – łodyga, kwiaty i liście są aromatyczne, dzięki olejkom eterycznym. Ich działanie powoduje rozszerzanie się naczyń krwionośnych oraz pobudzenie.

Przez żołądek do serca

Znając magiczne właściwości substancji oraz wiedząc gdzie ich szukać, pozostaje pytanie w jakiej formie najlepiej je przygotować? A Walentynki tuż, tuż! Wstępem do romantycznej kolacji może być warzywna sałatka z dodatkiem lubczyku lub doprawiona nim zupa krem. Idealnym pomysłem są również małże.

Przepis na walentynkową kolację: mule w serowo – pomidorowym sosie

Proponujemy spróbowanie swoich sił przygotowując dla swojej drugiej połówki iście wykwintne i romantyczne danie. Gwarantujemy – będzie pysznie!

Składniki

  • 1 kg muli (mogą być mrożone)
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 200 g kremowego serka topionego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 szalotki
  • 3 dojrzałe pomidory
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji 
  • świeża bazylia, sól i pieprz

Przygotowanie

Mule dokładnie oczyść i umyj w zimnej wodzie. Sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej w garnku oliwę, wrzuć posiekany czosnek i szalotkę. Podsmażaj chwilę do lekkiego zrumienienia. Dodaj pomidory, podlej winem, dopraw solą i pieprzem. Dodaj mule, przykryj, aby dusić na niewielkim ogniu ok 2 – 3 minuty. Następnie wyciągnij mule, dodaj topiony serek i wszystko zmiksuj do gładkości. Gotowy sos wylej na talerz, ułóż mule i udekoruj świeżą bazylią oraz pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Podawaj z ulubionym pieczywem.

Smacznego!

Napisz komentarz

Projekt i realizacja: pisanczuk.com