Pieczony kurczak w całości z żurawiną - pomysł na rodzinny obiad
Martyna | On 04, sty 2018
Uroczyste menu jest dopełnieniem wyjątkowej, zimowej atmosfery – to czas, kiedy przygotowujemy wyśmienite, jedyne w swoim rodzaju potrawy według oryginalnych receptur. Wybierając więc produkty, z który przygotujemy dania chcemy, aby były one najlepszej jakości. Wśród nich nie może zabraknąć klasycznego kurczaka, upieczonego w całości z orzechami i sosem żurawinowym. To doskonały pomysł na rodzinny obiad!
Czy wiecie, że kurczak jest mięsem lekkostrawnym, soczystym i delikatnym, który jednocześnie będzie doskonały dla wszystkich zarówno osób starszych, dzieci, kobiet w ciąży czy osób dbających o dietetyczne menu.
Jednocześnie dzięki różnorodnym dodatkom, kurczak może zyskać typowo zimowy charakter. Pieczony z orzechami oraz pełen aromatycznego sosu żurawinowego nabierze bardziej ekskluzywny, wyjątkowego charakteru. Takie danie ucieszy całą rodzinę i zachwyci nawet najbardziej wymagających gości, ceniących dania najwyższej jakości – efektowne i czarujące głębią smaków.
Kurczak pieczony z orzechami i sosem żurawinowym
Składniki:
- 1 tuszka kurczaka
- sól i pieprz
- 2 łyżki majeranku
Farsz:
- 100 g orzechów włoskich
- 1 kwaśne jabłko
- sól, pieprz
- łyżka masła
- garść żurawin (opcjonalnie)
Sos:
- 100 g żurawiny, suszonej
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 2-3 suszone morele (opcjonalnie)
- 200 ml wody
- 2-3 łyżki miodu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kurczaka natrzeć całego solą, pieprzem i łyżką majeranku. Orzechy grubo posiekać, podprażyć na suchej patelni, dodać pokrojone w kostkę jabłko, masło, żurawinę, doprawić solą i pieprzem, chwilę podsmażać, następnie nafaszerować powstałą mieszanką kurczaka. Można związać mu nogi lub pozostawić luzem (farsz, który lekko wyjdzie i przypiecze się jest naprawdę smaczny :)). Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec 1h w 180 st.C. Po tym czasie zdjąć folię i dopiekać jeszcze 30 minut.
W czasie gdy kurczak się piecze, przygotowujemy sos:
Żurawinę moczymy 30 minut w occie. Następnie dodajemy przyprawy, morele, wodę i gotujemy około 30 minut (należy dolać wody jeśli zbyt dużo jej wyparuje). Wyciągnąć ziele i liść laurowy, dodać miód i całość zmiksować. Podawać do pieczonego kurczaka.
Smacznego!
Szukasz więcej? Inny pomysł na rodzinny obiad znajdziesz TUTAJ.
Napisz komentarz