Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Brak komentarzy

Muffiny z odrobiną żurawiny i białą czekoladą

Muffiny z odrobiną żurawiny i białą czekoladą

| On 09, Kwi 2013

Muffiny, czyli małe babeczki jeszcze jakiś czas temu były popularne przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych. Dziś królują w naszych Polskich cukierniach i kawiarniach. Ich przygotowanie jest banalnie proste, dlatego z łatwością można je przygotować w domu. Wystarczy zmieszać ze sobą suche i mokre składniki na ciasto i dodać dowolne, ulubione dodatki.

Dodatkiem do muffinek może być prawie wszystko, wszelkiego rodzaju orzechy i suszone owoce, świeże owoce, czekolada, a nawet oliwki, suszone pomidory czy zioła. Ostatnio nawet oglądałam amerykański program w którym kilka drużyn cukierników rywalizowało z sobą o miano króla muffinek, jeden z nich wykorzystał do swojej babeczki pokruszone chipsy i piwo.

Muffinki piecze się w specjalnych małych foremkach. Obecnie można je dostać w każdym supermarkecie i sklepie z akcesoriami kuchennymi. Ja polecam foremki silikonowe. Nie trzeba smarować tłuszczem lub wykładać specjalnymi papierkami (papilotkami) gdyż ciasto do nich nie przywiera. Wyjęcie babeczki z takiej foremki jest naprawdę proste i szybkie. Koszt takich foremek to średnio kilkanaście złotych za 9 sztuk (przykładowo tutaj).

Jeśli gotowanie i pieczenie nie jest Waszą mocną stroną i nie pokusiliście się o samodzielne wykonanie muffinek – koniecznie musicie to zrobić. Przepis jest naprawdę banalny i uda się naprawdę każdemu. Ja proponuję Wam dzisiaj muffinki z białą czekoladą i suszoną żurawiną.

Składniki

  1. Suche:
  • Mąka – 1,5 szklanki
  • Cukier – 0,5 szklanki (lub mniej)
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Sól – szczypta
  1. Mokre:
  • Olej – 0,5 szklanki
  • Mleko – 1 szklanka
  • Jajko – 1 sztuka
  1. Dodatki
  • Suszona żurawina – około 0,5 szklanki
  • Biała czekolada – około 0,5 tabliczki

Przygotowanie

W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, w drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki. Przelej mokre składniki do suchych, dodaj suszoną żurawinę, i posiekaną na małe kawałki białą czekoladę. Wszystko niedbale wymieszaj – ciasto może mieć grudki, nie musi być idealnie gładkie. Przełóż ciasto do foremek i wstaw je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20-25 minut. Smacznego!

Tak jak wspomniałam białą czekoladę i żurawinę możesz zastąpić właściwie dowolnym dodatkiem. Z podanych wyżej proporcji wychodzi około 12 sztuk babeczek.

Napisz komentarz

Projekt i realizacja: pisanczuk.com