Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Brak komentarzy

Kurczak korzenny z mandarynkami - przepis

Kurczak korzenny z mandarynkami – przepis

| On 25, Gru 2016

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, również z uwagi na kulinarne tradycje. Niepowtarzalne smaki, na które czekamy cały rok i apetyczne aromaty wypełniające cały dom wprowadzają nas w podniosły nastrój. O tradycje należy zadbać, lecz w świąteczny czas warto ponieść się fantazji. Tym bardziej, że klasyczne dania możemy przygotować w nowoczesny sposób.

Pachnący ziołami kurczak korzenny, którego delikatny smak podkreślą aromatyczne goździki, cynamon i imbir to przepis na bożonarodzeniowy obiad. Zimowe nuty i soczyste mandarynki podbiją podniebienie wszystkich gości. Nikt się nie oprze!

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego zielona angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • kilka kruszonych liści laurowych
  • 5 – 6 mandarynek
  • 2 gałązki rozmarynu

Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności kurczaka należy dokładnie umyć i osuszyć, natrzeć wymienioną mieszanką przypraw i wstawić do naczynia, w którym będzie się piec na noc do lodówki. W dniu pieczenia obłożyć kurczaka plasterkami mandarynek. Dla dekoracji można dodatkowo wykorzystać laski cynamonu i gwiazdki anyżu. Następnie kilka plastrów mandarynek wraz z rozmarynem włożyć do wnętrza kurczaka. Tak przygotowanego wstawić (na plecach) do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piec 20 minut, po czym odwrócić na brzuch i przypiekać kolejne 20 minut. Następnie należy ułożyć go ponownie na plecach, zaś temperaturę zmniejszyć do 170 st. C. i dopiekać kolejne 40 minut. Jeżeli nie chcemy, aby kurczak nadmiernie się przypiekł należy przykryć folią aluminiową.

Smaczego!

Napisz komentarz

Projekt i realizacja: pisanczuk.com