Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Brak komentarzy

Konfitura wiśniowa z migdałami prażonymi w karmelu

Konfitura wiśniowa z migdałami prażonymi w karmelu

| On 09, Sie 2013

Sezon na wiśnie w pełni! To idealny moment na zachowanie słodyczy owoców na dłużej. Doskonałym pomysłem jest konfitura wiśniowa – zwłaszcza, że jej przygotowanie jest proste i szybkie. Domowa konfitura z wiśni świetnie nada się jako dodatek do ciast, ciasteczek, lodów, jogurtów. Przygotowana z prażonymi w karmelu migdałami dodana do owsianki urozmaici Twoje śniadanie. Domowymi konfiturami możesz delektować się od razu lub przełożyć je do słoiczków i cieszyć się ich smakiem również zimą.

Składniki

  • 1 kg  wydrylowanych wiśni
  • 1 opakowanie Konfitur-Fix
  • 500 g cukru białego
  • 100 g migdałów
  • 50 g cukru trzcinowy (do prażenia migdałów)

Przygotowanie

Migdały posiekać i prażyć na suchej patelni przez minutę, dodać cukier trzcinowy, mieszać, aż się rozpuści i pokryje migdały. Zdjąć migdały z patelni, rozłożyć na papierze do pieczenia i gdy wystygną pokruszyć na małe kawałeczki. Wiśnie wymieszać z cukrem białym i Konfitur-Fix, przełożyć do rondla i doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty, na końcu mieszając z prażonymi migdałami. Gorącą konfiturę przełożyć szybko do wyparzonych słoiczków i odwrócić na kilka minut do góry dnem. 5 minut i gotowe! Smacznego!

Napisz komentarz

Projekt i realizacja: pisanczuk.com