Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Brak komentarzy

Konfitura winogronowa z figą

Konfitura winogronowa z figą

| On 28, Sie 2013

Winogrono to jeden z najlepszych owoców późnego lata! – to zatem idealny moment na zachowanie jego wyjątkowego smaku na dłużej. Doskonałym pomysłem jest konfitura winogronowa – zwłaszcza, że jej przygotowanie jest proste i szybkie.

Domowa konfitura z winogron świetnie nada się jako dodatek do ciast, ciasteczek, lodów, jogurtów, ale również idealnie pasuje też do mięs, serów i wędlin. Konfitura winogronowa z dodatkiem fig podana z deską różnych serów uświetni przyjęcie w ogrodzie czy spotkanie z przyjaciółmi. Domowymi konfiturami możesz delektować się od razu lub przełożyć je do słoiczków i cieszyć się ich smakiem również zimą.

Składniki:

  • 1 kg białych winogron
  • 7-8 suszonych fig
  • 1 opakowanie Konfitur-Fix DIAMANT
  • 350 g białego cukru

Przygotowanie:

Figi zalać wrzątkiem i moczyć kilka minut. W tym czasie winogrona przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Namoczone figi osączyć i drobno pokroić, wymieszać z winogronami, cukrem białym i Konfitur-Fix DIAMANT. Doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do słoiczków, szybko zamknąć i postawić do góry dnem na kilka minut.

Smacznego!

Napisz komentarz

Projekt i realizacja: pisanczuk.com