Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Brak komentarzy

Kolory i smaki jesieni - przepis na udka kurczaka w gruszkowym miodzie

Kolory i smaki jesieni – przepis na udka kurczaka w gruszkowym miodzie

| On 22, Paź 2017

Październikowa aura to czas, w którym definitywnie musimy pożegnać się z latem i powoli przygotowywać na myśl o zbliżającej się zimie. By poprawić sobie nastrój w chłodne dni, warto sięgnąć po interesujące przepisy kulinarne, dzięki którym jesień nabierze barw i wyjątkowych aromatów! Udka kurczaka grillowane w piekarniku z gruszkowym miodem, warzywami i sosem musztardowym to złota polska jesień na talerzu i propozycja idealna na obiad dla całej rodziny.

Rozgrzewające, aromatyczne, kolorowe – takie dania jesienią powinny gościć w naszym menu. Smakowite udka kurczaka w lśniącej, gruszkowo-miodowej glazurze, okraszone warzywami i sosem, to kusząca zapowiedź pysznego dania w gronie bliskich. Sezonowe danie kusi wieloma aromatami i słodko-pikantnymi smakami.

Udka kurczaka grillowane w piekarniku w gruszkowym miodzie, podane z pieczonymi warzywami i sosem musztardowym

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 1 litr wody
  • 2 łyżeczki soli

Miód gruszkowy:

  • 1 gruszka
  • szczypta cynamonu
  • szczypta pieprzu
  • mała szczypta soli
  • 50 g miodu

Warzywa:

  • 1 cukinia
  • 1 batat
  • 2 marchewki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka tymianku

Sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Z litra wody i soli przygotować solankę, moczyć w niej uda przez 2-3 godziny. W tym czasie przygotować gruszkowy miód: gruszkę obrać, pokroić w kostkę, umieścić w rondelku z odrobiną wody, dodać cynamon, pieprz i sól i gotować do miękkości. Zmiksować z miodem.

Rozgrzać piekarnik z funkcją grilla do 190 st. C. Uda wyciągnąć z solanki, wysuszyć, nasmarować miodem. Warzywa obrać, pokroić w większe kawałki, ułożyć na blaszce, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem.

Uda kurczaka ułożyć na ruszcie, piec 50 minut, mniej więcej co 15 minut smarować miodem gruszkowym i obracać. Warzywa włożyć do piekarnika na pół godziny przed końcem pieczenia. Składniki na sos dokładnie wymieszać, podawać do upieczonego kurczaka i warzyw.

Smacznego!

Napisz komentarz

Projekt i realizacja: pisanczuk.com