Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Brak komentarzy

Kanapki nie muszą być nudne - te przepisy Cię zaskoczą!

Kanapki nie muszą być nudne – te przepisy Cię zaskoczą!

| On 08, Gru 2017

Ciepłe i chrupkie grzanki to prawdziwa klasyka (nie tylko) na śniadanie, która z oryginalnymi dodatkami i wyśmienitym serem, może zamienić się też w bardzo modną przekąskę. Oryginalne grzanki można przygotować ze składników, które akurat mamy pod ręką, zaś całość nie zajmie nam więcej niż 5 minut. To doskonałe rozwiązanie na dzień dobry, które umili też niejedno spotkanie z przyjaciółmi! Oto dwa dowody na to, że kanapki nie muszą być nudne.

Grzanki czy kanapki na ciepło często goszczą w domowym menu. Warto więc zadbać o różnorodność składników, z których powstają. Jeśli wybierzemy odpowiednie dodatki i wysokiej jakości chleb, grzanki staną się doskonałym przysmakiem i odpowiednią przekąską dla wszystkich, którzy dbają o zdrowe odżywianie. 

Grzanki z chleba z serem żółtym, szynką parmeńską i konfiturą z figi

Składniki:

  • kilka kromek dobrego żytniego chleba na zakwasie
  • plastry sera żółtego typu maasdamer
  • plastry szynki parmeńskiej
  • kilka łyżeczek konfitury z fig lub świeże figi
  • świeża rukola
  • oliwa

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, usmażyć na niej kromki chleba. Na gotowych grzankach ułożyć rukolę, ser i szynkę, na wierzchu nałożyć po łyżeczce konfitury.

Kanapki z serkiem twarogowym, dynią hokkaido, chorizo i świeżym szpinakiem

Składniki:

  • 4 kromki jasnego pieczywa/ciabatty
  • 1 kremowy serek twarogowy
  • 4 plastry dyni hokkaido
  • 70 g chorizo w plasterkach
  • ½ czerwonej cebuli
  • 70 g świeżego szpinaku
  • czerwony pieprz
  • 50 g pestek z dyni

Sposób przygotowania:

Przygotowanie dyni: 1 dynia hokkaido, oliwa, sól, pieprz, tymianek cytrynowy

Dynię kroimy na pół, wydrążamy z niej miąższ i pestki. Dynię kroimy w plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem cytrynowym. Skrapiamy dynię oliwą. Pieczemy ją ok. 15-20 minut w 180 stopniach.

Przygotowanie kanapki:

Kromki pieczywa smarujemy kremowym serkiem twarogowym ze szczypiorkiem. Układamy na wierzchu szpinak, plastry chorizo, plastry/kawałki dyni i krążki pociętej cebuli. Na samym końcu doprawiamy kanapkę świeżo mielonym pieprzem i posypujemy pestkami dyni.

Smacznego!

Napisz komentarz

Projekt i realizacja: pisanczuk.com