Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Brak komentarzy

Kalerosse - co to za warzywo? Przepisy na zdrowy podwieczorek

Kalerosse – co to za warzywo? Przepisy na zdrowy podwieczorek

| On 19, Mar 2017

Słyszałyście już o kalerosse? To wyjątkowe zielone warzywo, które powstało z połączenia brukselki i jarmużu. Jego zastosowanie w kuchni, unikalny smak i podwójne wartości odżywcze na pewno trafią w Wasze kubki smakowe. Sprawdźcie przepisy na zdrowy podwieczorek z kalorosse – jest pyszny!

Czego nie wiecie o kalerosse?

Kalerosse, czyli połączenie brukselki i jarmużu, to wynik ponad 15-letniej pracy nad naturalnymi krzyżówkami roślin. Inspiracją do stworzenia tego oryginalnego warzywa, była chęć odkrycia niezwykle uniwersalnego, subtelnego w smaku, prostego w przygotowaniu i wszechstronnego kulinarnie produktu. Efekt bez wątpienia został osiągnięty. Dzięki tradycyjnym metodom krzyżowania nasion, bez ingerencji w materiał genetyczny, bez udziału GMO czy sztucznych składników, udało się stworzyć nowatorskie i wyjątkowo pyszne „kapustki”!

Jak jeść kalerosse?

Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych.

Kalerosse – wartości odżywcze

O zdrowych cechach kalerosse wielu nie zdaje sobie sprawy. Tymczasem w zaledwie 100 g znajduje się dwa razu więcej więcej witaminy B6 (pomaga magazynować energię z pożywienia i wspomaga pracę układu nerwowego) oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż w zwykłej brukselce. A gdyby tego było mało, zawiera duże stężenie witaminy E, która doskonale wpływa na wzrok, wspomaga pracę mięśni i wzmacnia naczynia krwionośne oraz odporność całego organizmu.

Przepisy na zdrowy podwieczorek z kalerosse

Omlet z kalerosse to doskonała przekąska nie tylko na podwieczorek, ale również opcja na pożywne śniadanie.

Składniki:

  • 150 g kalerosse
  • 1 cebulka
  • 4 jajka
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Kalerosse kroimy na połówki, obieramy cebulkę i siekamy w pióra. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy tak, by się nie przypaliły. Pomidorki koktajlowe sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy na połówki i dodajemy do warzyw na patelni. W międzyczasie roztrzepujemy jajka z mąką oraz wylewamy na podsmażone warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu do momentu, aż jajka się zetną.

A gdy chcemy zafundować sobie solidną porcję zdrowia postawmy na pieczone kalerosse z czosnkiem i parmezanem.

Składniki:

  • 150 g kalerosse (na 4 porcje)
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska i świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Następnie kroimy różyczki kalerosse wzdłuż na pół (większe można pokroić na ćwiartki), aby mogły piec się równomiernie. Ząbki czosnku siekamy na cząstki. Oliwę, sól oraz pieprz umieszczamy w miseczce. Pokrojone kalerosse oraz czosnek wrzucamy do miski z sosem, a następnie dokładnie mieszamy. Teraz należy umieścić warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na około 12 minut. Nie zapominajmy o sprawdzaniu, czy kalerosse i czosnek nie przywierają do papieru podczas pieczenia. Pomieszajmy łopatką i wstawmy ponownie na 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy tartym parmezanem.

Smacznego!

Napisz komentarz

Projekt i realizacja: pisanczuk.com