Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Brak komentarzy

Jak odmienić tradycyjne dania wigilijne?

Jak odmienić tradycyjne dania wigilijne?

| On 24, Gru 2016

Tradycyjne polskie potrawy to prawdziwa kwintesencja świąt Bożego Narodzenia. Tym bardziej, że w wielu domach niektóre dania przygotowywane są wyłącznie raz w roku, co podkreśla uroczystą atmosferę. Klasyczne menu warto jednak urozmaicić. Proste wariacje na temat klasycznych pierogów czy uszek z mięsem będą niezwykle przyjemną odmianą i… może początkiem nowych zwyczajów. Jak odmienić tradycyjne dania wigilijne?

Z czym kojarzą Wam się bożonarodzeniowe potrawy? Na pewno ze spokojnym dzieciństwem, beztroską, ciepłem domowego ogniska i niepowtarzalną atmosferą, na którą czeka się cały rok. Oczywiście, ryba, pierogi czy zupa grzybowa to klasyki, bez których trudno wyobrazić sobie święta. Tymczasem kuchnia to magiczne miejsce, w którym tradycja może doskonałe współgrać z nowoczesnością. Poznajcie parę trików, jak odmienić tradycyjne dania wigilijne i nadać im całkowicie nowy wymiar!

Pierogi z grzybami, czosnkiem i szczypiorkiem

przepis-pierogi-z-grzybamiMoja mama jest mistrzynią pierogów. Przepis na ciasto czy farsz skrzętnie ukrywa w swoim niebieskim zeszycie, do którego dokleja kolejne kartki. Niestety nie mogę Wam zdradzić jej tajników, ale chętnie podpowiem jak zaskoczyć gości nietypową odsłoną tej klasycznej potrawy.

Sposób przygotowania:

Naszykuj 150 g świeżych, oczyszczony grzybów – mogą być kurki, borowiki, podgrzybki, boczniaki bądź małe pieczarki. Przekrój wzdłuż na pół. Na teflonowej patelni rozgrzej łyżkę oleju i obsmaż grzyby na dużym ogniu. Nie zapominaj o obracaniu! Zdejmij z patelni, osusz naczynie, rozgrzej ponownie i roztop 2 łyżki masła. Wrzuć 1 łyżkę drobno posiekanej cebuli, 1 posiekany ząbek czosnku i ponownie wrzuć grzyby. Smaż 2 minuty, dodaj 2 łyżki uprażonej na złoto bułki tartej i 1 czubatą łyżkę posiekanego szczypiorku. Dodaj sok z połowy cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Podawaj gorące z ugotowanymi pierogami.

Uszka w sosie myśliwskim z suszoną śliwką

W naszym domu każdego roku na wigilijnym stole ma swoje stałe miejsce zupa grzybowa. Pomimo wielu próśb i starań barszcz z uszkami nie zagościł na nim nigdy. Na szczęście jest dobra wiadomość dla wielbicieli uszek – nie muszą one być jedynie dodatkiem do zupy, ale pełnowartościowym daniem! Jak to zrobić?

przepis-uszka-z-kapusta%cc%a8-i-grzybami

Sposób przygotowania:

Rozgrzej w rondelku czubatą łyżkę masła, a następnie dodaj 200 g pokrojonych na cienkie plastry niewielkich pieczarek bądź boczniaków. Dodaj 1 łyżkę posiekanej drobno cebuli i 2 łyżki wędzonych śliwek pokrojonych w cienkie plasterki. Podsmażaj całość ok. 5 minut. Zalej całość 300 ml wywaru grzybowego lub wołowego. Dodaj szczyptę cukru i 1 łyżkę octu balsamicznego. Duś przez kolejne 5 minut. Dodaj drobno posiekany pęczek szczypiorku i 1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanymi uszkami.

Smacznego!

Napisz komentarz

Projekt i realizacja: pisanczuk.com