Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Brak komentarzy

Gorące przepisy na grilla - majówka start!

Gorące przepisy na grilla – majówka start!

| On 29, Kwi 2018

Sezon grillowy start! Podczas długiego weekendu i gorących dni imprezy przy grillu cieszą się ogromną popularnością. Wszystko to za sprawą wyjątkowego smaku dań z rusztu. W tym sezonie warto spróbować oryginalnych przepisów, bo grill to już nie tylko tradycyjne szaszłyki i karkówka. Teraz podejdźmy do grillowania kreatywnie! Niech aromatyczne, soczyste i kolorowe pyszności przyciągną wszystkich miłośników letniej kuchni.

Dania z grilla dają prawdziwe pole do popisu fanom kulinariów. Coraz więcej sezonowych owoców i warzyw, świeże zioła, oryginalne marynaty do mięs – to bez wątpienia kuchnia pełna bogatych smaków i aromatów. Oprócz mięs i warzyw, ważnym składnikiem dań z grilla może być również… ser!

Grillowana tortilla z serem, awokado i czerwoną cebulą

Składniki:

  • tortilla 4 szt.
  • ser żółty
  • miękkie awokado 1 szt.
  • czerwona cebula 1 szt.
  • sałata rzymska
  • kwaśna śmietana

Sposób wykonania:

Tortille smarujemy kwaśną śmietaną, układamy na niej plasterki sera, pocięte w paski awokado, czerwoną cebulę oraz liście sałaty. Zawijamy krawędzie tortilli i formujemy roladkę, gotową tortille owijamy folią aluminiową i grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu po ok. 3 min z każdej strony. Opcjonalnie możemy dodać franfurterki lub kabanosy.

Grillowane plastry sera we wstążkach cukinii z grillowaną kiełbasą

Składniki 4 osoby:

  • ser żółty
  • cukinia duża 1 szt.
  • kiełbasa 4 szt.
  • miód 10 g
  • musztarda 10 g
  • olej 30 g
  • gałązki rozmarynu 8 szt.
  • słodka papryka wędzona

Sposób przygotowania:

Obieraczką do warzyw wycinamy wstążki z cukinii i wkładamy je na 2 – 3 min do gorącej wody, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Wstążkami cukinii owijamy plastry sera. Z musztardy, oleju i miodu robimy glazurę, którą smarujemy cukinię, następnie rumienimy na grillu. Kiełbasę nacinamy wzdłuż, na kształt grzebienia. Wzdłuż kiełbaski wbijamy gałązki rozmarynu i posypujemy wędzoną papryką, tak przygotowaną kiełbasę grillujemy. Na gotowe kiełbaski układamy plaster sera owinięty w cukinie w miodowo – musztardowej glazurze. Ser możemy zapiec również na cukinii.

Burger z grillowanymi warzywami i serem 

Składniki:

  • ser żółty
  • bułka burgerowa 4 szt.
  • mielone mięso wołowe 600 g (najlepiej ze szpondra)
  • sól, pieprz
  • mleko skondensowane niesłodzone 100 ml
  • sałata rzymska
  • warzywa grillowane np. bakłażan, pomidor, cebula czerwona
  • majonez, ketchup

Sposób wykonania:

Mięso mielone doprawiamy solą i pierzem dodajemy mleko skondensowane niesłodzone (w celu połączenia się mięsa i aby podbić smak – wówczas nie musimy dodać bułki czy jajek), wyrabiamy, formujemy burgery i grillujemy w zależności od stopnia wysmażenia 3 – 4 minuty. Warzywa doprawiamy ulubionymi przyprawiamy i rumienimy na grillu. Połówki bułki grillujemy, następnie smarujemy z jednej strony majonezem, a z drugiej ketchupem, układamy kolejno sałatę, warzywa, plaster sera, burger, plaster sera, a na koniec drugą połówkę ciabaty.

Smacznego!

Napisz komentarz

Projekt i realizacja: pisanczuk.com