Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Brak komentarzy

Domowe batoniki naładowane energią!

Domowe batoniki naładowane energią!

| On 29, sty 2019

Pieczone, domowe batoniki podbiły serca wielu z nas. Z orzechami, z ziarnami, z suszonymi owocami? Przepisów i dodatków jest mnóstwo! Można je urozmaicać na wiele sposobów, wedle swojego smaku. Po co więc sięgać po gotowe, sklepowe batony, skoro można przygotować je w lepszej i smaczniejszej wersji? iSZPILKI udowadniają, to naprawdę proste!

Batony to naprawdę fajna sprawa, serio! W szczególności, gdy dokładnie przemyślimy ich skład. W domowym zaciszu, można przygotować je sprawnie, z przyjemnością, a dodatkowo naładować je pożywnymi dodatkami! Batoniki sprawdzą się doskonale jako słodki dodatek do kawy, przekąska do pracy lub do szkoły. Bądź wtedy, gdy po prostu brakuje Ci energii lub masz ochotę na coś słodkiego. Batoniki opakowane w celofan, owinięte wstążeczką lub zapakowane w eleganckie pudełeczko będą idealnym słodkim upominkiem dla najbliższych.

Batoniki karmelowe

Składniki na ciasto:

  • 150g cukru trzcinowego
  • 200g masła
  • 450g mąki
  • szczypta soli

Składniki na masę karmelowo-orzechową:

  • 680g cukru pudru
  • 200g orzechów mieszanych (całych)
  • 100g łuskanego słonecznika
  • 100g suszonych owoców np. śliwek
  • łyżeczka soli
  • 150g śmietanki UHT (18% lub 30%)

Przygotowanie:

Mikserem na średnich obrotach utrzyj masło z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Zmniejsz obroty, dodaj mąkę, szczyptę soli, wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem, piecz do zezłocenia przez ok. 15 minut w temp. 180°C.

Orzechy i słonecznik upraż na suchej patelni lub w piekarniku i odłóż na chwilę. W rondlu o grubym dnie umieść cukier puder i pół szklanki wody. Podgrzewaj na silnym ogniu aż cukier się rozpuści. Zmniejsz płomień i od czasu do czasu mieszaj drewnianą łyżką. Gotuj, aż powstanie złoty, gęsty karmel. Zdejmij z ognia, dodaj sól oraz śmietankę i całość wymieszaj. Karmel połącz z orzechami, słonecznikiem oraz pokrojonymi suszonymi śliwkami. Masę równomiernie rozłóż i piecz ok. 15 minut w temp. 180°C. Gotowe ciasto całkowicie wystudź i pokrój na kształt batoników.

Smacznego!

Napisz komentarz

Projekt i realizacja: pisanczuk.com