Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Brak komentarzy

Aromatycznie i z włoską nutą… Cannelloni ze szpinakiem i kremowym serem

Aromatycznie i z włoską nutą…  Cannelloni ze szpinakiem i kremowym serem

| On 26, cze 2018

Uwielbiamy śródziemnomorska kuchnię! Siła ich niepowtarzalnego smaku tkwi w prostocie, pomysłowości i wyjątkowo aromatycznych składnikach, które przywodzą na myśl wakacje pełne słońca. Makaron cannelloni ze szpinakiem, czosnkiem i śmietankowym kremowym serem, to doskonała propozycja dania w południowym stylu.

Coraz częściej sięgamy po kulinarne inspiracje z całego świata, dzięki czemu nie grozi nam kulinarna nuda, a w kuchni wciąż odkrywamy nowe możliwości i połączenia smaków. Każdego dnia możemy inspirować się różnymi zakątkami globu, testując nowe receptury. Kuchnia śródziemnomorska, która wyróżnia się bogactwem aromatów, jest niesamowicie smaczna,  naprawdę prosta, a przy tym – bardzo efektowna! Danie z kultowym włoskim makaronem cannelloni, czyli dużymi rurkami idealnymi do nadziewania, zachwyca aromatami czosnku, oliwy z oliwek, przypraw i szpinaku. Aksamitną gładkość nadzienia uzyskasz, dodając do niego ser kremowy. To połączenie smaków w tej potrawie to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Zapieczone ze śmietanką cannelloni ze szpinakowo-serowym nadzieniem, będzie znakomitą oryginalną propozycją letniego obiadu. Zaskakująca forma, efektowne, aromatyczne wnętrze i śródziemnomorski styl, to idealny kulinarny wybór w letnie dni!

Cannelloni ze szpinakiem i kremowym serem

Składniki:

  • ok. 12 rurek makaronu cannelloni
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie serka kremowego, np. Hochland w trójkącikach
  • 200 ml śmietanki 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 opakowania sera w plastrach (lub tartego sera)

Przygotowanie:

Na oliwie podsmażyć chwilę posiekany czosnek, dodać szpinak, chwilę podgrzewać, doprawić solą, pieprzem i gałką, dodać rozdrobnione sery kremowe, dokładnie połączyć. Masą nadziewać rurki makaronu, układać w naczyniu żaroodpornym, zalać śmietanką i przykryć naczynie folią aluminiową, piec ok. 30 minut (180°), następnie zdjąć folię, a na wierzchu poukładać plastry sera (lub posypać wierzch startym serem) i piec kolejne 15 minut, tym razem bez przykrycia.

Smacznego!

Napisz komentarz

Projekt i realizacja: pisanczuk.com