Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

One Comment

9 luty Międzynarodowy Dzień Pizzy - przepis na idealną pizzę

9 luty Międzynarodowy Dzień Pizzy – przepis na idealną pizzę

| On 09, Lut 2017

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie. Ten prosty placek pokryty sosem pomidorowym oraz ulubionymi dodatkami zyskał tylu zwolenników, że 9 lutego każdego roku obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Specjalnie z tej okazji iSZPILKI przygotowały kilka wskazówek jak upiec pizzę, której nie powstydziłby się rodowity Włoch oraz przepis na idealną pizzę, która zachwyci niejednego smakosza!

Historia pizzy

Historia powstania pizzy nie jest w pełni znana. Niektórzy twierdzą, że korzeni można się dopatrywać już w starożytnej Grecji. Mieszkańcy tego malowniczego kraju jadali wypiekane chlebowe placki, które polewali oliwą i posypywali różnorodnymi ziołami. Natomiast za kolebkę pizzy, którą znamy ze współczesnych stołów, uznajemy Włochy. Początkowo była głównym pożywieniem klasy niższej, która, by nadać wyrazistego smaku, smarowała pomidorowym sosem.

Prawdziwą rewolucją była wizyta w 1889 r. w Neapolu królowej Margherity di Savoia wraz z mężem. Chcąc poznać zwyczaje mieszkańców, poprosiła o przygotowanie najczęściej spożywanego przez nich dania. Tamtejszy piekarz, Raffaele Esposito przyrządził klasyczny placek, lecz w nieco odmiennej wersji. Oprócz pomidorów, dodał ser mozzarella i świeżą bazylię – miały symbolizować barwy włoskiej flagi. Tak powstała pierwsza w historii pizza Margherita, która otrzymała swoją nazwę od imienia królowej. Od tego momentu pizza stała się chętnie konsumowaną potrawą, także na salonach. Zyskała popularność na całym świecie, która utrzymuje się do tej pory.

Proste patenty na pyszną pizzę

Pizza to danie, które z łatwością możemy przygotować w zaciszu własnego domu. Wykonana własnoręcznie będzie smakować wyjątkowo! Oto kilka wskazówek, które zagwarantują idealny smak.

  1. Odpowiednio wyrobione ciasto to połowa sukcesu. Przygotowując spód nie spieszmy się, dobrze wymieszajmy i połączmy ze sobą składniki. Tradycyjne ciasto powinno być cienkie, jednak grubość możemy dopasować do naszych preferencji. Do kształtowania spodu nie stosujmy wałka, albowiem pozbawia ciasto niezbędnych pęcherzyków powietrza.

  2. Czy wyobrażamy sobie pizzę bez pomidorowego sosu? Absolutnie nie! Najlepszy będzie ten wykonany samodzielnie. Do przygotowania wykorzystajmy świeże pomidory, dodajmy czosnek i aromatyczne zioła (np. oregano lub bazylię). Jeżeli nie należymy do zwolenników pizzy z sosem pomidorowym, spód możemy posmarować oliwą z oliwek.

Przepis na idealną pizzę z kaparami, czarnymi oliwkami, mozzarellą i rukolą

Pamiętajcie, że pizza to danie, w którym szaleje nasza kreatywność! Składniki możemy wymieniać, mieszać, dodawać nowe… bądź w Międzynarodowy Dzień Pizzy spróbować pizzy na słodko. A co!

Składniki na ciasto

  • 4 g świeżych drożdży
  • 150 ml wody o temperaturze 22 st. C.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki chlebowej (bez dodatku sody oczyszczonej)
  • 3/4 łyżki soli morskiej

Przygotowanie

Rozpuść w wodzie drożdże z cukrem. Wlej do miski i dodaj sól oraz mąkę. Mieszaj za pomocą płaskiej końcówki robota kuchennego i odstaw na 10 minut. Kontynuuj mieszanie do momentu uzyskania przez ciasto połysku, będzie łatwo odchodzić od ścianek miski oraz uzyska jednolitą konsystencję. Przykryj je, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 230 st. C, umieść w piekarniku kamień do pizzy, aby się nagrzał. Podziel ciasto na pół i uformuj dwie kule. Jedną część zostaw pod przykryciem, drugą rozwałkuj na cieni okrąg. Poczekaj 5 minut do urośnięcia ciasta, a następnie posmaruj własnoręcznie przygotowanym sosem pomidorowym. Dodaj kapary, pokrojone w plasterki czarne oliwki i ser mozzarella. Umieść pizzę na gorącym kamieniu i piecz ok. 7 – 10 minut. Wyjmij z pieca, gdy na cieście pojawią się bąble z powietrzem. Udekoruj świeżą rukolą. Druga część ciasta niech będzie Twoją własną inspiracją na włoskie danie!

Smacznego!

Komentarze

Napisz komentarz

Projekt i realizacja: pisanczuk.com