Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Brak komentarzy

3 przepisy na wielkanocne ciasta

3 sprawdzone przepisy na wielkanocne ciasta – pyszności!

| On 15, Kwi 2017

Mazurki i baby – kolorowe, lukrowane, pełne fantazji – stanowią kulinarny symbol Świąt Wielkanocnych. Po okresie wstrzemięźliwości związanej z Wielkim Postem, przychodzi czas na świętowanie. Wyjątkowo słodkie! Oto topowe wielkanocne „klasyki”, bez których nasz świąteczny stół nie mógłby się obejść oraz kulinarne wariacje, które z pewnością Was zaskoczą!

W rytmie… mazurka

Mazurek to charakterystyczne niskie ciasto, przyozdobione bakaliami, polewą lub marcepanem. Uważany za tradycyjnie polski wypiek, trafił do nas prawdopodobnie w XVII wieku z Turcji. Jego symbolika związana jest bezpośrednio z zakończeniem Wielkiego Postu – tradycyjnie, po 40 dniach ascezy, mazurek stanowił swego rodzaju nagrodę za wytrwałość w wielkopostnych przyrzeczeniach. Jego przygotowanie wymagało od gospodyni szczególnej uwagi. Dziś, choć zapominamy często o jego symbolicznej roli, mazurek wciąż cieszy się bardzo dużą popularnością na naszych stołach. Głównie dlatego, iż znaleźć możemy całą masę sposobów i pomysłów na jego wykonanie. W swojej klasycznej wersji przygotowujemy go na kruchym cieście i przyozdabiamy bakaliami. Oto doskonały przepis na klasyczną wersję wielkanocnego mazurka.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 125 g kostki do pieczenia (np. Kasia)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2 szklanki bakalii
  • 1 łyżka płatków kukurydzianych
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Na stolnicy siekamy kostkę do pieczenia z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i 1 jajem, a następnie zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny. W międzyczasie bakalie zaparzamy, osuszamy oraz siekamy. Wykorzystujemy 3 pozostałe jaja i ubijamy je mikserem. Dodajemy miód, kardamon, płatki kukurydziane, bakalie, a na koniec energicznie mieszamy. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek oraz wykładamy na prostokątną formę. Nie zapomnijcie nakłuwać widelcem! Na ciasto wykładamy masę bakaliową i dociskamy. Pieczemy około 25 – 30 minut w temperaturze 170 stopni C.

Cytrynowa nuta fantazji

Jeżeli chcemy przełamać schemat tradycyjnych wypieków wielkanocnych, możemy sięgnąć po przepis na oryginalne ciasto… cytrynowe. Przygotujemy je, mieszając składniki, aż do uzyskania puszystej masy. Ekstrakt z wanilii możemy zastąpić ekstraktem migdałowym lub cytrynowym. Jeżeli chcemy wzmocnić kwaśny posmak ciasta – wybierzmy ten ostatni. Pamiętajmy, by dokładnie natłuścić formę przed umieszczeniem w niej gotowej masy, dzięki czemu nie przywrze ona do brzegów (do przygotowania ciasta najlepiej sprawdzi się tortownica). Do przyrządzenia kremu będzie potrzebna roztopiona czekolada – biała, mleczna lub gorzka. Kiedy ciasto już ostygnie, polejmy je z wierzchu. Na koniec stwórzmy dowolny świąteczny kształt z płatków kukurydzianych obtoczonych w czekoladzie, skórki ze sparzonej cytryny i pomarańczy oraz borówek. Te ostatnie możemy także zastąpić malinami lub czarnymi porzeczkami. Dodajmy wielkanocną dekorację w formie słodyczy w kształcie jajek. Brzmi cudownie, prawda?

Składniki: 

  • 225 g kostki do pieczenia
  • 200 g drobnego cukru
  • 225 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g białej czekolady
  • 65 g płatków kukurydzianych
  • 200 g borówek amerykańskich
  • skórka z 1 cytryny
  • 20 g wiórek z białej czekolady
  • 1 opakowanie kolorowych jajeczek czekoladowych
  • 1 opakowanie wielkanocnych kurczaczków

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności natłuść formę i oprósz delikatnie mąką. Następnie w dużej misce zmiksuj: kostkę do pieczenia, cukier, jajka, wanilię, mąkę, sok z cytryny, skórkę z cytryny i proszek do pieczenia. Na koniec dodaj połowę przygotowanych borówek. Wlej stopniowo masę do formy i piecz przez 40 – 45 minut, aż do momentu, w którym obręcz będzie płynnie odklejać się od ciasta. Nie zapominaj przełożyć ciasta do ostygnięcia. Po odczekaniu umieść ciasto na paterze, polej 100 g rozpuszczonej białej czekolady tak, by rozpłynęła się po bokach i pozwól jej zastygnąć. W międzyczasie zmieszaj płatki z 95 g rozpuszczonej białej czekolady, utwórz wielkanocne gniazdko na szczycie tortu, które możesz udekorować pozostałymi borówkami. Na koniec posyp ciasto wiórkami z białej czekolady i skórką z cytryny.

W czekoladowym klimacie

Głęboka w smaku, aromatyczna, rozpływająca się w ustach… czekolada! Doskonała na każdą okazję, świetnie sprawdzi się także na wielkanocnym stole – w postaci czekoladowego ciasta. Proste w przygotowaniu, z pewnością podbije serca wszystkich domowników.

Składniki:

  • 140 g kostki do pieczenia 
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 220 g mąki 
  • 60 g kakao
  • 200 ml śmietanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,75 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 195 g mlecznej czekolady
  • 65 g płatków kukurydzianych
  • 125 g różnych czekoladek z bombonierki
  • czekoladowe jajeczka
  • 20 g wiórek z białej czekolady

Sposób przygotowania:

Najpierw natłuść formę i oprósz nieco mąką. Następnie w dużej misce zmiksuj: kostkę do pieczenia, cukier, jajka, wanilię, mąkę, kakao, śmietankę i proszek do pieczenia. Wlej masę do formy i piecz w 160°C przez 40 – 45 minut do momentu, w którym obręcz będzie płynnie odklejać się od ciasta. Wówczas przełóż ciasto do ostygnięcia. Po odczekaniu umieść ciasto na paterze, polej 100 g rozpuszczonej mlecznej czekolady tak, by rozpłynęła się po bokach i pozwól czekoladzie zastygnąć. W międzyczasie zmieszaj płatki z 95 g rozpuszczonej mlecznej czekolady. Utwórz gniazdo na szczycie tortu, by potem wypełnić czekoladowymi jajeczkami i czekoladkami z bombonierki. Wierzch posyp wiórkami z białej czekolady.

Smacznego!

Napisz komentarz

Projekt i realizacja: pisanczuk.com